Начало Избрани Цунода: Това беше невероятно преживяване, абсолютна сбъдната мечта

Цунода: Това беше невероятно преживяване, абсолютна сбъдната мечта

985
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода най-накрая имаше възможността да кара на Сузука с болид от F1. Пилотът на Алфа Таури дебютира в световния шампионат още през сезон 2021, но трябваше да изчака повече от година и половина, за да участва в домашната си Гран при.

Цунода пропусна да се състезава в Гран при на Япония през новобранския си сезон заради отмяната на събитието условията на пандемията COVID-19. По този начин той  направи първите си обиколки на пистата Сузука от 2018 г. насам.

Японският пилот навъртя най-много километри от всички пилоти в полето през двете сесии. 22-годишният японец направи общо 43 обиколки въпреки коварните условия на трасето край Нагоя.

Петъчния ден бе доста рутинен за Цунода с изключение на кратко минаване през чакъла. Пилотът на Алфа Таури завърши на 19-та позиция в FP1 и на 14-та в FP2.

„Това беше невероятно преживяване, абсолютна сбъдната мечта. Когато излязох от гаража в FP1, бях много емоционален. Опитах се да не позволявам на това да ме завладее по време на шофиране. Веднага щом изскочих от колата, бях ударен от адреналин. Усещането беше страхотно. Не съм карал тук от Формула 4. Бих казал, че дори днешната ми обиколка беше по-бърза, отколкото някога съм правил тук, в Сузука“, сподели Цунода.

„Условията не бяха много добри заради дъжда. Беше трудно да се намери най-подходящото място за автомобила, тъй като понякога пистата изсъхваше много бързо, а друг път дъждът беше много по-силен. Прекарахме деня в събиране на възможно най-много данни и вдигане на темпото обиколка по обиколка, когато това беше възможно с оглед на времето. Все още имаме работа за вършене. Утре изглежда ще бъде слънчево. Очаквам това да бъде още едно ново преживяване за мен, което ще бъде е по-трудно. Целта ми е да запиша добро време в квалификацията. Надявам се да мога да вляза в челната десетка“, добави пилотът на Алфа Таури.

Съотборникът на Цунода Пиер Гасли също имаше трудности на мокрото японско трасе. Французинът финишира 12-ти в FP1 и бе 19-ти в FP2.

„Днешният ден беше добър, въпреки че направихме само три силни обиколки. Това не беше най-натовареният петък, но съм много развълнуван за утре. Направихме всичко, което бяхме планирали. Имахме само един комплект гуми  интермедия за целия ден. Утре ще караме на сухо. Изглежда, че и състезанието ще е сухо, така че ще е важно да извлечем възможно най-много от автомобила в третата тренировка. Убеден съм, че каквито и да са условията през следващите няколко дни, можем да бъдем достатъчно конкурентоспособни. Честно казано с нетърпение очаквам да се състезавам отново на тази фантастична писта“, каза пилотът на Алфа Таури.