Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода все още има шанс да премине в Ред Бул

Цунода все още има шанс да премине в Ред Бул

954
0
Юки Цунода
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода все още има шанс да премине в Ред Бул. Това смята CEO-то на Виза РБ Петер Байер. Според него, младият японец може да получи дългоочакваното повишение, особено ако подобри представянето си през втората половина на кампанията.

Цунода направи дебюта си в F1 през 2021 г. с тогавашния отбор на Алфа Таури. Оттогава японецът е неизменна част от тима и направи огромно израстване. Въпреки това той продължава да бъде пренебрегван от Ред Бул и да не получава така желаното повишение.

В началото на юни стана ясно, че Цунода ще остане в отбора на Виза РБ за 2025 г. След това обаче той може да бъде освободен заради връзките си с Хонда. Японският производител спира да работи с Ред Бул в края на следващата година и ще се премести при Астън Мартин

В края на юли стана ясно, че Ред Бул планира да задържи Серхио Перес и Даниел Рикиардо в съответните отбори до края на сезона. Австрийците обаче могат да направят някои промени за 2025-та, особено ако Перес не подобри формата си.

Неотдавна Петер Байер заяви, че Цунода ще бъде опция за Ред Бул, ако се представя на високо ниво до края на сезона.

„Хелмут [Марко] сам го каза на немски, че една лястовица не прави лято“, заяви Байер пред Motorsport.com. „Това означава, че ако Юки продължи да се състезава постоянно на това ниво, ще бъде разглеждан за място в Ред Бул Рейсинг.“

„В крайна сметка това е точно нашата мисия, която ни беше възложена от акционерите. Ако това означава, че той се нуждае от още един сезон до Даниел, това може да бъде вариант.“

„Това може да бъде и вариант, в който да кажем, че Цунода е готов. Тогава ще говорим с Лиам [Лоусън]. Не бързаме да вземаме това решение, въпреки всички хора, които си мислят, че бързаме. Имаме всички възможности в ръцете си“, добави CEO-то на Виза РБ.

Същевременно Лоран Мекис похвали представянето на Цунода през тази година и го определи като „феноменално“. Французинът също така се възхищава на амбицията му да премине в Ред Бул

„Очакваш много неща от едно младо момче между първата и втората година, а може би и между втората и третата“, каза Мекис. „Но не очакваш такава феноменална стъпка между третата и четвъртата. Да, Цунода е по-бърз и по-спокоен. Да, той е по-добре интегриран в екипа и дава по-добра обратна връзка. Надявам се, че е щастлив!

„Но сериозно. Tой е референтна точка по начина, по който излиза от гаража в първата свободна тренировка и веднага записва силна обиколка“, добави ръководителят на Виза РБ.

Мекис добави, че Цунода е част от семейството на Ред Бул и бъдещето му в F1 все още зависи изцяло от компанията.

„Юки е пилот от семейството на Ред Бул. Той трябва да има амбицията да кара за Ред Бул. Ще бъде грешка, ако няма такава“, обясни французинът.

„Надявам се и вярвам, че той иска повече от всичко друго да кара този автомобил и да печели състезания. Ние също се опитваме да му помогнем, развивайки го по този начин. Именно в това се състои бизнесът ни.“

„Беше ли напълно щастлив да удължи договора си, за да кара за нас през следващата година? Да. Това е въпрос към него. Той ни казва, е, че е мега амбициозен и вижда отбор, [който] е мега амбициозен. Очевидно това пасване работи добре.  Това му помага да се развива и да ни се отплати с доста [невероятно] ниво на представяне“, завърши Лоран Мекис.