Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Цунода заклейми конспирациите от Зандвоорт: Сканирайте си мозъка, това е безумна история

Цунода заклейми конспирациите от Зандвоорт: Сканирайте си мозъка, това е безумна история

1586
0
Юки Цунода
Юки Цунода; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Юки Цунода заклейми появилите се след Гран при на Нидерландия конспирации, според които от Алфа Таури са помогнали на Ред Бул в състезанието на Зандвоорт. Японският пилот се обади след втория си бокс там, че има незатегнато колело. Върна се в пита, след това бе пуснат обратно на пистата, където малко по-късно получи инструкция да спре. Рейс контролът включи режим на виртуален сейфти кар, което позволи на Макс Верстапен да направи пит и впоследствие да спечели състезанието.

„Първо, не искам да знам и не ми пука. Би било интересно да разбера как мозъкът ти създава… как работи такъв мозък? Сканирайте го на ядрено-магнитен резонанс и проверете какво не е наред, защото е безумно как е измислена цялата история“, заяви Цунода

„Ред Бул и Алфа Таури са напълно различни отбори. Ние сме в Италия, те – във Великобритания. Представяме се на различно ниво. Супер просто е: имаше проблем с колата и впоследствие потвърдихме, че беше проблем с диференциала. Да, ситуацията бе малко объркана, но за какво да се оплаквам на тима? Вървях на добра за точки позиция, каква причина имам да им помагам? Освен това на Франц Тост не му пука за други отбори по време на състезание, дори за Ред Бул. Кой каквото иска да разследва, нищо няма да излезе“, добави Юки.

Цунода обясни, че заради неговото обаждане екипът на Алфа Таури известно време е преглеждал единствено възможността за проблем при поставянето на гума.

„Не са гледали нищо друго. Трябва да си взема поука от това. В бъдеще трябва да казвам, че има проблем в задната част на колата, отколкото да посочвам нещо специфично, след като не съм сигурен. От отбора също ще разгледат всичко и ще подобрят процедурите ни“, разясни японският пилот.

Конспиративните теории включваха не само тима на Алфа Таури, но и шефката на стратегическия отдел в Ред Бул Хана Шмиц. Тимът от Фаенца заклейми нападките и към нея още след надпреварата на Зандвоорт. Вече на Монца Макс Верстапен се присъедини към осъждането на онлайн нападките.

„Защо изобщо някой би си помислил, че е възможно такова нещо в този спорт?“, попита Верстапен по отношение на конспирациите

„Не мога да си представя защо се излива такава омраза върху отделни хора. Но Хана е много силна личност и знае какво прави. Не е необходимо да разговаряме по въпроса, а и мисля, че не е тук този уикенд. Вероятно ще го споменем като се видим, но от друга страна не бива да се отделя твърде голямо внимание на всичко това – тези хора не го заслужават.“

„Това е проблемът – в социалните медии всеки може да каже каквото иска. И според мен е необходимо да се обърне повече внимание на речта на омразата. Вършат се някакви неща, но все още са недостатъчни, защото се създават нови акаунти и просто се продължава. Хората са умни, заобикалят правилата. По принцип смятам социалните медии за нещо чудесно, но някои компоненти в тях са силно негативни. Като цяло нас не ни тревожи това, което се пише там. Но по принцип не би трябвало да се случва“, каза още Верстапен.