Начало Избрани От Алфа Таури отричат да са помагали по какъвто и да е...

От Алфа Таури отричат да са помагали по какъвто и да е начин на Верстапен

2193
0
Юки Цунода, Алфа Таури
Юки Цунода, снимка Ред Бул Контент Пуул

Отборът на Алфа Таури отрича да е помагал по какъвто и да е начин на Макс Верстапен. Пилотът на Ред Бул спечели домашното си състезание на пистата Зандвоорт и бе облагодетелстван от отпадането на Юки Цунода.

Японецът се движеше близо до топ 10 в неделното състезание на пистата Зандвоорт преди на направи второ спиране в 43-тата обиколка. След като напусна бокса японецът спря на пистата и съобщи по радиото, че  гумите на автомобила му не са били закрепена добре. Състезателният инженер на японеца му отговори, че не вижда нищо нередно в данните и накара той да продължи напред.

Цунода направи второ спиране за затягане на коланите в кокпита и слагане на гуми софт. Малко след като се върна на трасето той получи нареждане да спре своя автомобил. Това доведе до развяване на жълти флагове и период на виртуална кола за сигурност (VSC).

Периодът на VSC позволи на Макс Верстапен да направи „безплатно“ спиране за нов комплект твърди гуми. Това доведе до твърдения и конспирации в социалните медии, според които от Алфа Таури нарочно са повредили автомобила на Цунода, за да помогнат на Верстапен.

Веднага след края на състезанието в Зандвоорт интернет се появиха множество теории и конспирации. Голяма част от тях съдържаха обиди към главния стратег на Ред Бул Хана Шмиц.

Шефът на Мерцедес Тото Волф се усъмни в действията на дъщерния отбор на Ред Бул и поиска ФИА да направи проверка.

„Ако трябва да се борим за шампионската титла, бих разследвал този инцидент“, каза Волф.

Австриецът смята, че последователността на събитията около инцидента е оправдала провеждането на разследване.

„Това, което трябва да се разследва за безопасността на пилотите и на всички там, е, че даден състезател е спрял, разкопчал е коланите, направил е пълна обиколка и е влязъл в бокса. След това проблемът не е бил решен, докато механиците са наместили коланите и са позволили на автомобила да продължи. В крайна сметка Цунода спря на пистата в най-подходящия момент за Верстапен и Ред Бул.“

„Искам да кажа, че ако нямаше тази виртуална кола за сигурност можеше да спечелим състезанието. Но така или иначе това вече няма значение“, допълни Тото Волф.

Вчера отборът на Алфа Таури публикува изявление в страниците си в социалните мрежи. В него екипът от Фаенца защитава Шмиц и осъжда всички обиди по неин адрес.

„Изключително е неприятно е да четем някои от коментарите, насочени към нашия отбор и главния стратег на Ред Бул Хана Шмиц“, се казва в изявлението на Алфа Таури.

„Подобно поведение на омраза не може да бъде толерирано. Обвиненията в нечестна игра и измама са неприемливи, неверни и напълно неуважителни както към Хана, така и към нас. Винаги сме се състезавали независимо, честно и с най-високо ниво на уважение и спортсменство. Юки имаше повреда, която екипът не откри веднага и която го накара да спре на пистата. Всички други теории и различно спекулации са обидни и категорично неверни.“

От Алфа Таури заявиха, че търсят причината за отпадането на Цунода. Японецът получи пето порицание от началото на сезон 2022 и трябва да бъде наказан на Монца.