Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дадоха свобода на пилотите в комуникацията с бокса

Дадоха свобода на пилотите в комуникацията с бокса

86
0

Отборите и пилотите във Формула 1 получиха почти пълна свобода при комуникацията по радиото с бокса по време на състезанията. След среща в Женева на президента на ФИА Жан Тод, боса на Ф1 Бърни Екълстоун и представители на 6-те водещи отбора, беше решено отборите и състезателите да получат пълна свобода при съобщенията по радиото или чрез табелите на стената на бокса, с изключение на периода от началото на загряващата обиколка до самия старт на надпреварата.

Целта е пилотите да не получават помощ при настройването на колата за старта и загряването на гумите. Новото правило няма нужда от одобрението на Ф1 Комисията или Световния съвет на ФИА, тъй като досегашните ограничения бяха на базата на техническата директива от страна на състезателния директор Чарли Уайтинг. Така то по всяка вероятност ще влезе в сила още от предстоящата Гран при на Германия.

ФИА също така реши да премахне наказанията за излизане извън пистата с 4-те колела на определени завои заради печелене на предимство като скорост, както беше досега. Тази промяна в регулациите обаче още не е ясно дали ще бъде приета веднага или по-късно.

Освен това беше отхвърлено въвеждането на защитения кокпит от типа „ореол“ за 2017 г., тъй като отборите са гласували „против“ устройството. Според motorsport.com Екълстоун и тимовете са искали още време за подобряване на устройството, целящо да предпази главата на пилота.

Друга промяна е стартирането от място в решетката в случаите, когато състезанието първоначално започва зад колата за сигурност. След като сейфтикарът се прибере и бъде счетено, че условията са достатъчно добри за състезание, колите няма да правят летящ старт, а ще се подреждат на грида и ще тръгват от място.