Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо бе за кратко в безсъзнание при катастрофата, сега е в перфектна...

Алонсо бе за кратко в безсъзнание при катастрофата, сега е в перфектна форма, заяви Денис

83
0
Фернандо Алонсо

Рон Денис заяви, че Фернандо Алонсо е бил за кратко в безсъзнание при удара си на пистата Каталуния миналата неделя, но сега е в перфектна форма.

Двукратният световен шампион катастрофира по обяд в неделя (последния ден от предходната тестова сесия на Каталуния). След това бе откаран в медицинския център на пистата, а от там – транспортиран в болница. В неделя следобед рейсинг директорът на екипа Ерик Булие заяви, че станалото е „просто едно от тези неща, които се случват по време на тестове – нормален тестови инцидент. За щастие Фернандо е добре, но има мозъчно сътресение вследствие на удара и се изисква оставането му в болница като предохранителна мярка.” В понеделник привечер Макларън оповести резултатите от първоначалното си разследване. В изявлението на тима бе посочено, че Алонсо е бил седиран на пистата преди да го откарат в болница, където резултатите от всички прегледи и изследвания са били нормални. Освен това се казваше, че Фернандо не е изпаднал в безсъзнание заради електрически удар. Изводът бе, че катастрофата е причинена от непредвидим порив на вятъра.

Алонсо остана в болница почти три дни, което породи безброй слухове за причините както за инцидента, така и за удължения престой в болничното заведение. Той бе изписан вчера, а днес Рон Денис се опита да внесе яснота по случилото се с испанския пилот.

„Престоят на Фернандо в болницата бе определен от лекарите, не от нас”, заяви главният изпълнителен директор на Макларън Технолъджи Груп. „Ние ги подкрепяхме изцяло. Напоследък контузиите на главата са в центъра на вниманието. През последните няколко месеца подобен тип травми бяха получени в различни спортове, някои от тях бяха направо странни и със значителни последствия – на ски, хокей на лед, на ръгби в Англия. Медицината все повече обръща внимание на кумулативните травми (такива, които се надграждат с времето и се проявяват на по-късен етап спрямо първоначално събитие, каквото бе катастрофата на Алонсо – б.р.) и какво може да стане, ако не се даде достатъчно време за почивка. Нивото на съсредоточаване (на внимание от страна на лекарите) върху Фернандо – защото това е Фернандо и сме в Испания – бе огромно. Напълно подкрепихме докторите във всичко, което искаха да свършат.

Фернандо претърпя инцидент, всички знаят това. Имаше риск от контузия на главата, като при всеки такъв случай. Беше седиран тук (на пистата). После бе откаран в болница, това е напълно нормална процедура. Томографията му бе абсолютно чиста, както и ядрено-магнитният резонанс и в нито един етап от изследванията нямаше индикация за каквато и да е травма на мозъка.

Ако питате защо бе в болница в продължение на три дни, то причината е, че имаше период на безсъзнание, който бе сравнително кратък. Показанията за g-силите, оказали влияние върху каската му, бяха значително по-ниски, отколкото за колата. Значително по-ниски е по-малко от половината от граничните стойности, които би могъл да понесе вестибуларният му апарат. Опората за главата (HANS) е конструирана основно за движение напред и назад, а е станало това (клати глава настрани).

Според някои източници Фернандо има пропуски в паметта. Това – отново – е нормално при подобен инцидент. Той се държи напълно нормално, спокоен е, говори, иска да кара, да тества и всичко останало. Лекарят каза, че ако искаме да сме сигурни и да му дадем възможност да се състезава в Австралия, най-доброто решение е почивката. Ние просто ще се съобразим с препоръките на докторите.

Още не сме говорили с него за катастрофата. Той натиска много сериозно да кара, иска да тества, но лекарите казаха да не го прави. И родителите му заявиха, че ще го приберат у дома.

Фернандо дори няма сътресение на мозъка. Технически подобно нещо се вижда на скенер. Възможно е смяната на посоката да е била толкова бърза, че да е било нещо като „камшичен удар” за мозъка. Не е докоснал черепната кутия, няма охлузвания, няма кръвоизлив… Физически е в перфектна форма, няма никакви контузии.”