Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дженсън Бътън: Започвам уикенда с мисълта, че това ще е последното ми...

Дженсън Бътън: Започвам уикенда с мисълта, че това ще е последното ми състезание

53
0

Дженсън Бътън подхожда към предстоящата Гран при на Абу Даби като към последното си състезание във Формула 1. Това заяви пилотът по време на пресконференцията на пистата Яс Марина, където този уикенд ще се проведе финалният кръг за 2016 г.

По-рано през сезона Дженсън обяви на Монца в Италия, че си взима година почивка, но може да се върне през 2018 г.

„Започвам уикенда с мисълта, че това ще е последното ми състезание. Мисля, че така е най-добре. В този момент от настоящето знам, че не искам да се състезавам повече в F1. Нищо не се е променило (от Монца досега). Не искам обаче да мисля, че това не е последният ми старт, а да се окаже, че е бил. Вярно е, че имам договор за 2018 г. Идеята на контракта е, че след три месеца, когато съм преял неистово и се чудя какво да правя по-нататък, може да осъзная, че имам нужда F1 да се върне в живота ми. В конкретния момент ситуацията не е такава. Сега смятам, че това е последното ми състезание. Кой знае, това може да се промени след шест до осем месеца или след година”, обясни 36-годишният англичанин.

Бътън се върна назад в години и сподели, че неговото пътешествие започва от времето, когато е едва осемгодишен.

„От тогава досега постоянно се състезавам”, продължи Дженсън. „Цялата работа преди Формула 1 е с цел да стигнеш до Формула 1. Идваш в шампионата с много идеи, стремиш се към нещо и в добрия случай си тръгваш с много спомени. А аз определено имам такива след 17 години в F1. Много изумителни спомени, спомени за променили живота ми моменти, някои са добри, други – лоши. Освен това е много специално чувство да имаш титла.”

„Състезавах се за два от отборите, за които мечтаех да карам като дете: Уилямс и Макларън. А шампионата спечелих с частен тим, което според мен също е нещо специално. (2009-та) бе забележителна година в живота ми. Сигурно ще разказвам за нея на внуците си – как започнахме от нищото, а взехме титлата. Имам над 300 надпревари. Определено ще си тръгна от Формула 1 щастлив от постигнатото и знаейки, че животът ми наистина започва сега.”

По-рано пилотът на Макларън сподели и любопитни подробности за себе си и финала на тазгодишното първенство в интервю за GQ. Според него Нико Розберг ще спечели титлата за настоящия сезон във Формула 1, „освен ако някой от нас не се удари в него! Люис [Хамилтън] е много богат, има много пари, лети с частен самолет и съм сигурен, че може да си позволи да ми плати. Единствената възможност обаче, би била, когато Нико ме затваря с обиколка, защото не сме достатъчно бързи. Както и да е, приемам оферти. Така и така се оттеглям… Извинете, взимам си почивка.”

Ако може да запази само един автомобил от колекцията си, то това би било… Ферари F40!

„Емоциите могат да ме накарат да посоча една определена кола, но няма да го сторя. Наистина обичам моя Макларън P1. Но автомобилът, който ще запазя, е модел за състезатели. Имам Ферари F40 и просто го обожавам. Никога няма да продам тази кола, защото е много близка на сърцето ми. Докато растях, на стената си имах снимки на Барт Симпсън, Памела Андерсън и Ферари F40. Не знам кое от трите остаря най-хубаво, но изборът за мен е F40.”

А ако трябва да избира с кои други пилоти да излезе на вечеря, то Дженсън има доста ясна представа кого предпочита: „Определено Рики Боби, тоест Даниел Рикиардо. После Фелипе Маса, защото той си тръгва. Фернандо [Алонсо] може да е истинско удоволствие (като компания). И сега накъде… Да ви призная, Себастиан Фетел ми изпрати WhatsApp преди няколко дни… Бях шокиран! Не просто защото ми изпраща WhatsApp, а шокиран от съдържанието. Невероятно! И все пак не бих го поканил. Вероятно бих взел Данил Квят, защото е истински забавен. Наскоро ме попита дали може да му дам една от каските си – пилотите често си разменят шлемове. Когато го попитах защо, ми разказа, че съм единственият състезател, от когото някога е искал автограф. Обясни ми следното: „Опитвах се да вляза с едно момиче на пистата и се мъчех да взема автографа за нея.” Било преди нещо от сорта на преди десет години, далеч преди да дойде в F1. Така че… Имам си фен. С момичето обаче явно не се е получило.”