Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Доменикали провежда проучване на F1 за Фолксваген?

Доменикали провежда проучване на F1 за Фолксваген?

51
0

Стефано Доменикали провежда проучване на Формула 1 за Фолксваген относно потенциално участие на автомобилния производител в спорта. Това съобщи ВВС, цитирайки неназовани източници.

Бившият шеф на тима на Ферари в F1 бе нает наскоро от Ауди. Той напусна Маранело през април и след няколко месеца почивка започна отново работа. Според информацията от Фолксваген проучвали възможностите вследствие успеха на Мерцедес в Гран при, имащ отражение върху маркетинга и комуникациите на концерна от Щутгарт. Според последните изчисления рекламната стойност на телевизионното присъствие на Мерцедес в F1 възлиза на 2,8 милиарда долара за 2014 г. Тази на Фолксваген Ауди Груп е едва 30 млн. долара – от присъствието им в други категории автомобилен спорт.

Евентуалното влизане в F1 обаче щяло да зависи от промени в мениджмънта на VW или на Формула 1. Твърди се, че или Фердинанд Пийх, или Бърни Екълстоун трябва да напусне поста си, за да стане изобщо възможно влизането на автомобилната компания в Гран при, тъй като отношенията помежду им били твърде лоши от години.

Представители на Фолксваген участваха в работната група по създаването на влезлите в сила от 2014 г. правила за двигатели. Изминалият сезон бе първият, в който болидите бяха с хибридни задвижващи системи. Именно въвеждането на тези изисквания и технологии бе сред ключовите фактори, допринесли за връщането на Хонда в спорта.

Преди няколко години пък Фолксваген отхвърли предложение на Ред Бул за общ тим и ако реши да участва във Формула 1, то ще го стори със свой самостоятелен отбор.

Слухове за влизане на VW в F1 се появяват от време на време, като засега от компанията ги отхвърлят. Според някои членове на борда обаче Формула 1 щяла да е по-ефективна глобална платформа за маркетинг и реклама, отколкото съществуващите понастоящем спортни програми в концерна. Марки от групата Фолксваген Ауди участват в три големи шампионата. Ауди и Порше са в световното първенство за надпревари за издръжливост (WEC – World Endurance Championship), Ауди е в немския шампионат за туристически автомобили (DTM), а Фолксваген е в световния рали шампионат (WRC). Шкода пък е в европейското рали първенство.

Помолен за коментар, говорител на компанията не отрече пред ВВС информацията, но посочи, че в по-ранно свое интервю председателят на борда на VW Мартин Винтеркорн е отбелязал удовлетвореността на концерна от настоящите ангажименти в областта на спорта.

– Марките ни бяха много успешни в автомобилния спорт – независимо дали говорим за Ауди в DTM, Ауди и Порше в Льо Ман или Фолксваген в световния рали шампионат – заяви Винтеркорн пред Билд ам Зонтаг.

Според казаното от шефа на Ауди Руперт Щадлер пък Доменикали изразил желание да не работи в областта на моторспорта и затова бил насочен в „сферите на организацията и нови бизнес области, засягащи обслужването и мобилността”.