Начало Formula E News Ди Граси празнува най-прекрасния ден в живота си

Ди Граси празнува най-прекрасния ден в живота си

59
0

Пилотът на Ауди Лукас ди Граси спечели титлата във Формула Е, след като взе победа в първия старт в Монреал (Канада) и завърши седми във втория. Бразилецът пристигна за последния кръг от първенството с 10 точки дефицит спрямо съперника си от Рено Себастиен Буеми. За разлика от швейцареца обаче, той не допусна груби грешки и накрая триумфира с короната.

„Най-прекрасният ден в живота ми!”, възкликна Ди Граси след финала. „Вярвам във Формула Е от първия ден на съществуването й, защото светът – и автомобилният спорт в това число – се променя. Преди три години спечелихме първата си Формула Е надпревара в Пекин. Сега най-после взехме и титлата. АБТ Спортслайн, Шефлер и Ауди Спорт свършиха перфектна работа. В Монреал бяхме бързи от самото начало на уикенда.”

Ди Граси бе трети в дебютния сезон на шампионата и вицешампион през втория. Той е третият носител на короната в първенството, в което участват задвижвани от електричество автомобили. Има общо 6 победи и 20 подиума в 33 старта. През сезон 2016/2017 г. пилотът на Ауди два пъти се качи на най-високото стъпало на подиума, спечели три полпозишъна и 7 пъти бе на почетната стълбичка в 12 състезания. Ди Граси не взе точки единствено в Париж и постоянството му се оказа изключително важно в битката за титлата.

„За мен Лукас ди Граси е най-комплексният пилот във Формула Е”, коментира шефът на Ауди Моторспорт Дитер Гас. „Показаното в събота в Монреал бе просто фантастично. Вероятно след стартовете в Ню Йорк малцина са очаквали да успее да обърне нещата в своя полза. Но Лукас не се отказа и за секунда и постоянно мотивираше целия екип, за да могат всички да работят на топниво.”

„Беше невероятен финал и прекрасна седмица за цялата Формула Е. И се случи, след като BMW, Мерцедес-Бенц и Порше съобщиха, че ще участват в шампионата, подчертавайки по този начин важността на електрическото задвижване в автомобилния спорт. Вече нямам търпение за първия кръг от следващия сезон в Хонконг през декември.”