Начало Други Дружеството GTÜ определи най-добрите зимни течности за чистачки

Дружеството GTÜ определи най-добрите зимни течности за чистачки

254
0

Дружеството за техническа инспекция (GTÜ) и Автомобилен клуб Eвропа /ACE/ подложиха на тест десет зимни течности за чистачки, от които пет различни вида концентрат и пет продукта, готови за употреба.

Почистващите течности са тествани при зимни условия, в специална зона с контролирана температура. Победител в теста на двете организации е зимната течност за чистачки на Sonax (концентрат) за ясна видимост и против замръзване, която покри всички критерии и постигна най-висока крайна оценка „силно препоръчвана”. При продуктите с оценка „условно препоръчвани” са открити редица недостатъци, свързани с почистващите характеристики, неприятност в аромата и някои пропуски в защитата срещу замръзване.

Експертите на Дружеството за техническа инспекция (GTÜ) отправят критики и към някои от инструкциите за употреба на по-ниско оценените продукти. Забележките са свързани предимно със сферата на приложение на концентратите до – 60°C, което предполага, че те могат да се използват неразредени. Специалистите знаят, че това не се препоръчва, тъй като концентратите могат да премахнат замърсявания на стъклото без да оставят следи или ивици, само ако са разредени с вода. Почистващата сила на продукта е много по-важна от максималната защита срещу замръзване и трябва да е насочена към температури около замръзващата точка – от плюс 10 до – 10°C.

Концентратът за чистачки, който покри всички критерии в теста на GTÜ, се представя изключително добре при премахването на смес от сажди, силиконово масло и анионни вещества. Резултатите от теста показват, че при два цикъла на чистачките, с пет пускания на течност стъклото е напълно изчистено със зимната течност на Sonax и то при всеки един цикъл. Конкурентните продукти с най-ниска оценка, не могат да се справят с тази задача, при тях са необходими не по-малко от десет цикъла на чистачките, което от друга страна е свързано с по-високи  разходи за почистване.