Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джийн Хаас: Първите пет години в F1 са само оцеляване

Джийн Хаас: Първите пет години в F1 са само оцеляване

54
0
Джийн Хаас

Съсобственикът на отбор в НАСКАР Джийн Хаас, който подготвя нов екип за участие във Формула 1 през 2016 г., заяви, че първите пет години от Гран при проекта му ще са за стабилизиране на тима. Той обясни, че ще си вземе поуки от грешките, направени досега от малките отбори, за да оцелее.

– Смятам, че първите пет години са само оцеляване. Нямам никакви очаквания за велики неща, не мисля, че ще излезем и ще започнем да печелим шампионати. Ако можем дори победа да вземем през тези пет години, би било огромен успех според мен – обясни той пред CNN.

Последните нови отбори, присъединили се към Формула 1, бяха Испания Рейсинг, Катерам и Маруся. Първият фалира и престана да съществува в края на 2012 г. Вторият се намира в момента под управлението на синдици и не е ясно дали ще има възможност да завърши настоящи сезон. Единствено Маруся има точки – 2 – за участието си в F1 досега.

Според Хаас подобно развитие на събитията се дължи на бързането на екипите да стигнат до стартовата решетка:

– При това се сключват партньорства, които вероятно не са напълно премислени. Правят се много грешки. В крайна сметка се оказа, че не са разполагали с нужните ресурси или автомобилите не са добри, тъй като са бързали. Ако можем да спечелим още един милиард от продажби, ще платим каквото трябва във Формула 1. Някои екипи там харчат по половин милиард, други – 50 милиона долара на година. Ние трябва да се позиционираме някъде по средата. Но дори само асоциацията на една марка с F1, моментално изпраща съответния бранд в стратосферата по отношение на познаваемостта. Ние искаме да сме сигурни в бъдещето преди колите да излязат за тренировки през януари 2016 г. Надяваме се всичко да е сглобено до ноември. Ще отделим достатъчно време, за да сме сигурни, че имаме точното количество резервни части, правилното оборудване, логистика, всичко, което се изисква за състезание.

Хаас вече има договор с Ферари и ще използва тяхната задвижваща система. От Скудерията обаче, обясни той, са изразили желание да са повече от доставчик на мотори и щели да помогнат и при създаването на колата.

– Чест е Ферари да помага по такъв начин. Ще приемем каквато помощ ни предложат, защото едва ли може да има по-добри от Ферари. Занимавам се с коли почти през целия си живот, още откакто бях на 10 години. Винаги съм ги обичал. Никога не се отказвам, непрекъснато опитвам, опитвам и опитвам. Постоянно се мъча да направя нещо. Ако правиш нещо достатъчно дълго, се научаваш как става и мисля, че Формула 1 не е по-различна. Просто е предизвикателство. Със сигурност най-голямото предизвикателство в кариерата ми, но изобщо не се съмнявам, че можем да се справим. Просто не се предаваш – каза още Хаас.