Начало Автомобили Дизайнът на Opel Crossland X – стил и функционалност

Дизайнът на Opel Crossland X – стил и функционалност

56
0

Cъздаване на дизайн, който съчетава характерните белези на SUV моделите с тези на автомобил, насочен към удоволетворяване на потребностите на модерния градски стил на живот. Това е основното предизвикателство, пред което са били изправени дизайнерите на Crossland X – новият crossover на марката Opel, бе представен за първи път пред широка публика на международното изложение в Женева. Заедно с напълно електрическата Ampera-e и новите флагмани Insignia Grand Sport и Sports Tourer, Crossland X поставя началото на продуктовата офанзива на марката под наслова “7 през 17” със седем нови модела през 2017 година.

Новият Crossland X заема своето място в моделната гама на Opel наред с издръжливата Mokka X в яркия и бързо развиващ се CUV/SUV сегмент в В класа. За целта дизайнерите са създали уникална crossover интерпретация на стилистичната философия на Opel – “Пластичната артистичност среща германската прецизност”, която отразява стилния и функционален характер на новия Crossland X.

“Новият Crossland X има ясна идентичност на Opel и е истински шампион както в стила, така и във функционалността”, отбелязва Марк Адамс, вицепрезидент дизайн в Европа. “Ние сме горди със създаването на автомобил с толкова красив баланс между тези два основни елемента, който съчетава в себе си максимално вътрешно пространство и компактни външни размери.”

Новият Crossland X излъчва изкусното майсторство и хармонията на повърхностите и формите, типични за дизайна на марката Opel. Емблематичните елементи, характерни за марката от Рюселсхайм включват самоуверената предна решетка и „крилцата”, гордо обгръщащи емблемата с мълния на Opel; характерното криловидно оформление на предните светлини и не на последно място – пластичното „острие”, очертано в страничния силует на каросерията. Повърхностите са плавни и пластични с ярко подчертани, прецизни линии, докато двуцветният „плаващ” покрив с хромирани акценти позволява богати възможности за индивидуално оформление. Високото качество на цялостното изпълнение се отразява във високотехнологичните, изцяло LED предни светлини, докато хоризонталните линии, преливащи около цялата каросерия, се съчетават с повдигнатите задни светлини и придават повече визуална широчина на Crossland X.

Стилната външност намира своето отражение и във вътрешния дизайн на новия модел, който засилва усещането за простор и се допълва от внушителни зони за съхранение на вещи. Влиянието на новата Insignia и на Astra личи ясно в пластичните форми на фокусираното върху водача арматурно табло, които преливат грациозно в облицовките на вратите, допринасяйки за приветливата цялостна атмосфера. Превъзходно изпълнените декоративни елементи са в пълна, естествена хармония с цялостния дизайн, придавайки ясно изразена идентичност на всяко ниво на изпълнение. Елегантните елементи от хром около блока на контролните прибори и вентилационните решетки, комбинирани с меките повърхности на арматурното табло и облицовките на вратите излъчват послание за високо качество и майсторство на изпълнението. Големият, лесно достъпен сензорен екран и разделените в съотношение 60/40 сгъваеми задни седалки превръщат вътрешността на Crossland X в перфектно пространство за всяко семейство. Допълнително се предлагат задни седалки с възможност за надлъжно изместване със 150 милиметра за създаване на повече пространство в областта на краката или до 520 литра водещ в този клас багажен обем (който нараства до 1 255 литра след сгъване на задните седалки).

Активният семеен стил на живот и функционалността са подчертани от няколко внушителни SUV елемента като защитните панели в долната част на каросерията и панелите в предната и задната част на дъното. Във вътрешността на Crossland X, водачът и пътниците могат да се радват на типичната за SUV моделите висока позиция на седалките в каросерия, която е с 16 сантиметра по-къса, но с 10 сантиметра по-висока от тази на Astra.

Стилните и функционални компактни автомобили, които са еднакво подходящи за кратка разходка по магазините и за по-дълги пътешествия до отдалечени цели през почивните дни и ваканциите, се ползват с нарастваща популярност сред потребителите и най-вече сред градските семейства. Tази популярност се отразява и в обема на продажбите в CUV/SUV сегмента на В класа (където един от бестселърите е диктуващият модата Mokka X), който отбеляза петкратен ръст от 2010 година досега. Новият Crossland X ще придаде допълнителен импулс на този експлозивно растящ пазар и ще допринесе за допълнителен ръст на продажбите на марката Opel.