Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Два питстопа е оптималната стратегия според Пирели

Два питстопа е оптималната стратегия според Пирели

50
0
Макс Верстапен

Две спирания в бокса по време на Гран при на Япония са оптималният вариант за стратегия при суха писта, смятат от доставчика на гуми във Формула 1 Пирели.

Според италианската компания най-бързата стратегия при слънчево време е 2 пита – две серии със суперсофт от по 16 обиколки и накрая софт до края на състезанието, състоящо се от 53 тура. Ако е по-хладно, от Пирели изчисляват, че и един бокс може да проработи добре: 22 обиколки със суперсофт и след това софт до карирания флаг.

Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция на пистата Сузука. Английският пилот на Мерцедес подобри рекорда на трасето в квалификацията. Само той и Себастиан Фетел (Ферари) преминаха Q1 с гуми софт. Съотборниците им Валтери Ботас и Кими Райконен пък използваха тази смес, за да преодолеят Q2 и с тези гуми ще потеглят в надпреварата.

Очаква се времето в неделя да е хубаво и без валежи, но Пирели и екипите не изключват възможността кола за сигурност да обърка предварително набелязаните стратегии.

„Забележителната обиколка на Хамилтън, заличила всички предишни рекорди на Сузука, подчерта скоростта на най-новото поколение автомобили във Формула 1, въпреки че подготовката бе прекъсвана заради лошо време и червени флагове”, подчерта спортният шеф на Пирели Марио Изола.

„Тазгодишният полпозишън е с 3,3 секунди по-добър от този през 2016 г. Гумите бяха с добро поведение. Очакваме две спирания в бокса от повечето пилоти в утрешното състезание. Вече видяхме тактически подход в квалификацията – двама от състезателите с наказания избраха софт за стартова смес. Това би трябвало да им позволи да спечелят позиции, изкарвайки по-дълга първа серия от обиколки спрямо директните им съперници. Миналият уикенд в Малайзия доказа, че с правилната стратегия е възможно да се постигне добър резултат и от задна позиция на грида.”