Начало Moto News Дани Педроса в Залата на славата на MotoGP

Дани Педроса в Залата на славата на MotoGP

290
0

Преди последното състезание в кариерата си за Гран При на Валенсия, трикратният световен шампион Дани Педроса бе обявен за Легенда на MotoGP и бе въведен в Залата на славата. Педроса е печелил световната титла в клас 125 куб. см за 2003 г. и в 250 куб. см през 2004 и 2005, като е един от най-успешните пилоти във висшия клас. Интересното е, че през цялата си кариера, той не е карал друг мотоциклет, освен Honda.

Пътят на Дани Педроса към големие успехи започва през 2001 г. в световния шампионат в клас 125 куб. см. Като новак печели два подиума и става 8-и в крайното класиране. На следващата година печели първата си победа,  а после още две, за да завърши сезона 3-и. На следващата 2003 г. той печели пет победи и първата си титла.

„Маркият Самурай“, както го наричат преминава в четвъртлитровия клас на следващия сезон и печели короната при дебюта си. На 18 години и 202 дни, Педроса става най-младият пилот с победа в средния клас, а в края на сезона и най-младият шампион в клас 250 куб. см на 19 години и  18 дни. На следващата година той защитава короната си.

През 2006 г. Дани прави дебют във висшия клас и печели първия си подиум на Херес, а след 4 състезания и първата си победа в Шанхай. След това става един от най-успешните пилоти, дошли на сцената във висшия клас. Новакът печели още една победа на Донингтън Парк и завършва сезона в топ 5.

През 2007 г. Педроса и втори,  като само Кейси Стонър има повече победи и подиуми от него. Дани е в топ 3 на шампионата, въпреки че чупи дясната си ръка на предсезонните тестове и отсъства от Гран При на САЩ заради контузия на лявата ръка по време на Гран При са Германия. През 2009 г. той отново е в топ 3 въпреки контузиите си, а през 2010 г. е отново втори. На следващия сезон 2011 той пак се бори с болките, преди отново да влезе в битка за титлата през 2012 г. , като отново се разминава с короната, въпреки че е с много победи. 

Пред 2013 г. Педроса води в класирането, преди да счупи ключица и става 3-и. Година по-късно пак има проблем с ръката през целия сезон, въпреки това печели окще една победа. Сезон 2015 започва с операция за фиксиране на проблема. Педроса се връща на най-високото стъпало на подиума в края на годината – В Мотеги и Сепанг.  На следващата година пак печели в Мизано, а през 2017 г.  записва името си в историята, защото печели състезание №3000 в историята на световния шампионат на Херес. Той завършва сезона със стил и става първият пилот в историята, който печели поне една Гран При в 16 поредни години. След като се нарежда като третият пилот с най-много подиуми, след Валентино Роси и Джакомо Агостини, Дани Педроса се оттегля от шампионата след състезанието във Валенсия този уикенд. Затова е обявен и за Легенда в MotoGP.