Начало Moto News Джонатан Риа се задържа на трона

Джонатан Риа се задържа на трона

45
0

Пилотът на Kawasaki Джонатан Риа за втори пореден път триумфира като шампион в световните серии. Звездата на Kawasaki Racing  спечели днес, на 29 октомври титлата на пистата Лосаил, като финишира втори след Чаз Дейвис, но пред основния си конкурент и съотборник Том Сайкс.

Риа е роден в Балимена, Северна Ирландия. Той започна състезателната си кариера в MotoX, където бе втори в британския шампионат в 60-кубиковия клас през 1997 г., преди да се прехвърли в пистовите състезания през 2003 г. След спорен, но успешен период в британския супербайк шампионат, Риа отива в световните серии Суперспорт (WSSP) в отбора на Ten Kate Honda през 2008 г. Първата му победа е в Бърно, следвана от още в Брендс Хеч и Валелунга. Риа прави бърз прогрес напред, но подписва да кара в WSBK през следващата година.

Дебютът на Риа в WSBK през 2009 г. е в екипа на Hannspree Ten Kate Honda. Сезонът е с подиуми и победи. Историята се повтара в следващите две години в шампионата. Така през 2015 г. 28-годишният пилот преминава в Kawasaki Racing и печели първата си титла след като доминира в шампионата и грабва 14 победи.

Тази година Риа започна защита на титлата си с дубъл на Филип Айлънд. Не чака дълго и за следващите си победи – на първия старт в Тайланд, но вторият е спечелен от съотборника ме Том Сайкс, а Джони е втори. Следващите две състезания в Арагон си разменят позициите със Сайкс. След това Риа има още два сериозни уикенда в Ассен и Имола, в които се бори с Том Сайкс, но губи в Италия от Чаз Дейвис. След това е без победи на Сепанг и Донингтън, но в Мизано се връща отново на върха с дубъл. На Лагуна Сека отново печели първия старт, но втория не завършва. В Германия, на Лаузицринг е същото – пада в първото и печели второто състезание. Това е и последната му победа за сезона. На Маникур Риа печели първа позиция, но Сайкс е по-бърз, въпреки че и двамата влизат в бокса за смяна на гуми. Така Сайкс започва да топи преднината на Риа в оставащите стартове. На Херес и двата старта взима Дейвис, а Риа е на подиума. На Херес със Сайкс си разменят по едно второ и едно трето място. Разликата между тях остана 48 т. и всичко трябваше да се реши на днешното състезание.

Извън пистата, Джонатан Риа е любящ съпруг и „най-добрия татко на света“ за синовете си Джек и Тейлър. Джони е един от най-обичаните в падока на WSBK, защото е отзивчив, весел и много контактен. Той е истински шампион във всеки смисъл на думата и роля модел за всички. През 2017 г. ще видим дали Джонатан Риа ще успее да запази короната си за трети път, отново с Kawasaki Racing.

В кариерата си Риа има 191 старта, 38 победи, 87 подиума, 8 първи позиции и 20 най-бързи обиколки. Титлите му са две – 2015 и 2016 г.