Начало Избрани Д-р Марко се присмя на Волф: Благодаря на Мерцедес за промените в...

Д-р Марко се присмя на Волф: Благодаря на Мерцедес за промените в правилника

5926
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Майкъл Потс

Д-р Хелмут Марко остана много щастлив от развоя на състезанието в Белгия. Вчера пилотите на неговия тим Макс Верстапен и Серхио Перес записаха двоен успех и реално нямаха абсолютно никаква конкуренция. 

Състезанието на пистата Спа-Франкоршамп бе първото, в което бе въведена новата техническа директива на ФИА. Според нея екипите трябваше да променят дизайните на своите подове, което да намали ефекта от подскачането и да направи надпреварите по-близки.

Вместо да намали предимството на Ред Бул, новата директива помогна на тима от Милтън Кийс. Автомобилът RB18 бе като ракета на правите и имаше невероятна стабилност в завоите. Това позволи на Верстапен да спечели лесна победа въпреки че потегли 14-ти. Световният шампион записа девети успех от началото на сезон 2022 и вече води с 93 точки пред своя съотборник Серхио Перес.

Д-р Марко коментира дали Ред Бул вече ще се фокусира върху развитието на автомобила за сезон 2023, тъй като на практика остана без никаква конкуренция за двете титли.

Нашата философия е да не спираме да се развиваме. Следващата година ще имаме почти същото шаси“, каза съветникът на Ред Бул.

Австриецът не пропусна и да се присмее на Мерцедес. Екипът от Бракли настояваше за промените с подовете на тазгодишните болиди. Въпреки новата директива, автомобилът W13 отново се отдалечи от този на Ред Бул.

Може би ще трябва да променим нещо в шасито заради новите насоки на Тото. Те работиха много добре този уикенд! Благодаря на Мерцедес за новите промени в правилника. Сега техният болид изостава още повече“, каза д-р Марко.

Благодарение на двойната победа Верстапен и Перес окупираха първите две позиции в класирането при пилотите. Същевременно Ред Бул има аванс от 118 точки при конструкторите пред Ферари. Скудерията трябва да се притеснява от Мерцедес, тъй като германците изостават само с 41 т.

Д-р Марко похвали и представянето на Перес в състезателния уикенд на Спа-Франкоршамп.

Всичко беше перфектно като се започне от автомобила и се стигне до гумите. Победата беше доста лесна.“

„Доволен съм от представянето на Перес. Ако изостанеш с повече от секунда по време на първата тренировка, значи това е добър резултат“, допълни д-р Хелмут Марко.