Начало Автомобили Световен рекорд e за най-бързо движещ се автомобил на две колела

Световен рекорд e за най-бързо движещ се автомобил на две колела

38
0

Новият световен рекорд бе поставен благодарение на колективната работа на развойния център на Nokian Tyres, професионалния екип механици на Vianor и добре известния пилот каскадьор Веса Кивимяки. Новият световен рекорд за най-бързо движещ се автомобил на 2 колела бе поставен на 31 август 2016 г. на летището Сейняйоки, Финландия. 

При движение с екстремни скорости, ролята на гумите става изключително важна. Това е особено вярно, когато говорим за движение само на две гуми, от които на практика две парчета с големината на длан, имат контакт с пътната настилка. За да бъде поставен рекордът, колата се нуждае от възможно най-здравите гуми. Именно поради този факт, Nokian Tyres използва гуми с технологията Aramid Sidewall. Тя прави страниците на гумата супер устойчиви на износване и разкъсване.

„Когато шофираш на две гуми, страниците на гумата запазват контакта с пътя. Ето защо трябваше да създадем специална гума за тази цел. Арамидните влакна, които са добавени към каучуковата смес на страниците, ги подсилват и им придават значително по-голяма якост против разкъсване. Тази уникална технология, заедно със специалната структура, прави гумата специфично подходяща за скоростни рекорди,“ пояснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Тайната зад технологията Aramid Sidewall са екстремно здравите арамидни влакна, които се използват още в авиационната и военната промишленост. Тази технология се използва и при последния модел SUV гуми на компанията.

„Страстта и налудничавата креативност, които са нужни за постигането на този рекорд, са показателни за стремежа към съвършенство на продуктовото развитие на Nokian Tyres. Трябва да се опитват нови и нови неща и да се тества до лимита. Само така ще успеем да разработим по-сигурни и по-издръжливи гуми за в бъдеще,“ допълва Мори.

Механиците на Vianor също взеха дейно участие в постигането на този рекорд като се погрижиха за най-доброто състояние на автомобила и неговите гуми. Екипът бързо сменя гумите и в реално време докладва на пилота за тяхното състояние и това на колата.

„И преди съм правил опити да счупя рекорда за най-бърз автомобил, движещ се на две гуми, но безуспешно. В един момент осъзнах, че ключът към постигането на този рекорд са изключително здравите и издръжливи гуми. Сътрудничеството с Nokian Tyres и Vianor направи възможно подобряването на рекорда,“ разяснява Веса Кивимяки, авторът на върховото постижение.

Световният рекорд за най-бързо движещ се автомобил на две колела бе поставен съобразно правилата на Световните рекорди на Гинес. Автомобилът трябва да бъде серийно производство, а не прототип. В рамките на един час, той трябва да премине и в двете посоки през измервателните пунктове, които са разположени на 100 м. един от друг.

Рекордният опит бе направен на писта дълга 2 километра и широка 50 метра. Разстоянието, което бе използвано за измерване на средната скорост, бе 100 метра.

Предишният рекорд от 1997 г. бе дело на шведския пилот каскадьор Горан Елиасон, който постигна 181.25 км/ч.

Господарят на екстремните условия

Nokian Tyres е най-северният производител на гуми в света. Компанията насърчава и улеснява безопасното пътуване при тежки условия. Финландският производител предлага иновативни гуми за леки автомобили, камиони и тежки машини, използвани в екстремни условия, които изискват безкомпромисни качества на гумите.

Vianor – Може би най-удобният пит стоп в света

Vianor е световна верига, предлагаща гуми и сервизно обслужване за автомобили, съставена от предприемачески обекти и капитали. Притежаваната от Nokian Tyres верига Vianor предлага гуми и компетентно сервизно обслужване – лесно, бързо и надеждно, обхващащо всички клиентски групи, продукти и автомобилни услуги. Vianor е най-голямата верига магазини за гуми в скандинавските държави, а в световен мащаб е съставена от над 1470 обекта в 26 страни. Името Vianor идва от латинските думи “via” и “nor” и означава “Северен път“.