Начало Формула 1 ФИА почете световните шампиони в F1 с нова Зала на славата

ФИА почете световните шампиони в F1 с нова Зала на славата

54
0

ФИА основа нова Зала на славата в Париж с цел да почете всички 33-ма световни шампиони във Формула 1. На церемонията снощи присъстваха 9 от носителите на титлата в Гран при.

Първоначално залата ще бъде базирана в Автомобилния клуб на Франция в столицата на страната. Амбициите са да има още една такава в седалището на ФИА в Женева, където да бъдат почетени и други глобални автомобилни шампионати.

На събитието присъстваха Джеки Стюарт, Марио Андрети, Ален Прост, Найджъл Менсъл, Деймън Хил, Жак Вилньов, Фернандо Алонсо, Себастиан Фетел, Нико Розберг и представители на други шампиони и победители в F1, които не можеха да дойдат на церемонията или вече не са между живите.

„Невероятно е да видиш всички тези имена, всички тези лица, каза Себастиан Фетел. – Очевидно много от тях познавам само от това, което съм чел за тях и това, което съм гледал. Но мисля, че идеята е страхотна. В този спорт има толкова много история и тя е толкова жива.“

„Залата на славата на ФИА бе създадена, за да изтъкне ценностите, които съществуват в моторния спорт , и шампионите, които са били и още са пример за ангажираност, почтеност, уважение и спортсменство“, каза президентът на федерацията Жан Тод.

Специално внимание беше отделено и на най-успешния пилот в историята Михаел Шумахер.

Седемкратният световен шампион, който все още се възстановява в дома си след инцидента на ски в края на 2013 г., беше представляван от мениджъра си Сабине Кем.

„Всички знаем, че Михаел трябва да бъде тук. И аз съм сигурна, че той би се радвал да сподели тази емоция с всички, каза Кем. – Той винаги е уважавал историята на този спорт. Това, което прави Михаел толкова специален и успешен във Формула 1, е нещото, което отличава и останалите в Залата на славата – страстта и любовта към този спорт.“

Заедно приемането на всички световни шампиони, ФИА показа и обновения си музей. В него са изложени и някои от шампионските болиди през годините: F12000 на Михаел Шумахер от 2000 г., с който германецът спечели първата си титла за Ферари, Рено R25, с която Фернандо Алонсо пък взе първата си корона, Алфа Ромео 158, с който Джузепе Фарина печели първия шампионат през 1950 г. и други.