Начало Formula E News Да Коща триумфира в Маракеш, поведе в шампионата

Да Коща триумфира в Маракеш, поведе в шампионата

775
0
Антонио Феликс да Коща пред Гюнтер, снимка: Формула Е

Антонио Феликс да Коща спечели първата си победа за сезона във Формула Е. Пилотът на DS Techeetah триумфира в еПри на Маракеш в Мароко, 5-и кръг от електрическия шампионат.

Това бе трети подиум за португалеца от началото на сезона, който с успеха излезе начело в първенството. Втори завърши Максимилян Гюнтер от BMW Andretti, който след страхотна битка остави зад себе си шампиона Жан-Ерик Верн (DS Techeetah).

На старта поведе най-бързия от квалификацията Да Коща, а зад него бяха Гюнтер и Андре Лотерер с Porsche. Следваха Ник де Врийс с Mercedes и Едоардо Мортара с Venturi. Ник бързо изпревари Андре и стана 3-и. Лотерер бе разследван за напускане на пистата на завой 5, но наказание не последва.

Верн бе успял да напредне от 11-о до 8-о място. Де Врийс обаче получи наказание за използване на повече енергия от позволеното. Той трябваше да премине през питлейна и изостана в дъното на колоната. Така 3-и излезе Лотерер, следван от Мортара и Себастиан Буеми. Швейцарецът бе изпреварен от Верн. Французинът след това бързо се справи и с Мортара.

Отпред Гюнтер опита атака срещу Да Коща. При първия опит португалецът се защити успешно, но при следващия нямаше шанс. Така Максимилян излезе начело в състезанието. Двамата вече бяха използвали по 1 от атакуващите си режими. Да Коща се движеше плътно зад съперника си, като изглежда пилотът на DS Techeetah пестеше енергия.

18 минути преди края Да Коща използва и втория си атакуващ режим и изпревари Гюнтер, поемайки лидерството

Веднага след него германецът стори същото, но не можеше да поддържа темпото на Да Коща. Зад тях Верн задмина Лотерер и стана 3-и. Андре загуби място и спрямо Мортара. Последните двама още веднъж си размениха позициите.

Отпред Верн бързо настигна Гюнтер и 8 минути преди да изтече времето го изпревари. Пилотът на BMW обаче не изпусна съперника си и започна да го притиска. Зад тях на 4-о място излезе Буеми, изпреварвайки Мортара и Лотерер. В последната обиколка Гюнтер изпревари останалия почти без енергия Верн и завърши 2-и.

Отпред обаче необезпокояван Да Коща спечели победата, която го изведе на върха в шампионата. Досегашният лидер Мич Еванс с Jaguar, който трябваше да стартира последен, направи силно състезание и финишира 6-и.