Начало Formula E News Мич Еванс триумфира в Мексико, поведе в шампионата

Мич Еванс триумфира в Мексико, поведе в шампионата

693
0
Мич Еванс с Ягуар
Мич Еванс с Ягуар, снимка: Формула Е

Мич Еванс с Ягуар спечели еПри на Мексико, 4-и кръг от шампионата на Формула Е. Новозеландецът стартира от 2-а позиция, но още след старта изпревари Андре Лотерер и след това бе недостижим до финала. Това бе първа победа за Еванс за сезона и втора в кариерата.

Втори в Мексико завърши Антонио Феликс да Коща от DS Techeetah, а 3-и Себастиан Буеми от Нисан е.дамс. Шампионът Жан-Ерик Верн (DS Techeetah) остана 4-и. Лидерът в първенството преди този кръг Щофел Вандоорн с Мерцедес не завърши.

На старта най-бързият от квалификацията Лотерер не тръгна добре и бе изпреварен от Еванс, като между двамата имаше удар и пилотът на Порше мина през зоната за сигурност. В резултат пред Лотерер минаха още Ник де Врийс (Мерцедес), Буеми и Сам Бърд (Върджин).

Еванс и Лотерер в битка за първото място, снимка: Формула Е

Андре се справи с Бърд и излезе 4-и. Буеми пък изпревари Де Врийс, като последният загуби темпо и изостана до 6-о място.

По-назад обаче Нико Мюлер се удари в предпазната стена, заради което на трасето излезе кола за сигурност.

След около 5 минути сейфтикарът се прибра. Водач бе Еванс, следван от Буеми, Лотерер, Бърд и Фрийнс. Лотерер бързо бе изпреварен първо от Бърд, а след това от Фрийнс и Де Врийс. Шампионът Верн бе 7-и, а бившият пилот от F1 Фелипе Маса отпадна след собствена грешка и удар в стената.

След нов контакт със съперник колата на Лотерер се повреди сериозно и той влезе в бокса и изостана много. В челото Буеми използва атакуващия си режим и загуби място спрямо Бърд.

Зад тях Де Врийс, в опита си да се защити от атака на Да Коща (активирал атакуващия режим), изпусна спирането за първия завой. Той продължи направо и повлече със себе си и Фрийнс, който бе пред него. Така Да Коща излезе 4-и, следван от съотборника си Верн. Шести бе Вандоорн.

Португалецът бързо настигна Буеми. Той обаче не можеше да го изпревари и Да Коща пусна пред себе си Верн. Французинът обаче разполагаше с по-малко енергия и Да Коща отново мина пред него, за да се опита да атакува Буеми.

Още при първия си шанс Да Коща задмина швейцареца от външната страна на завоя и излезе на 3-о място. Антонио настигна и Бърд, като последният излетя от пистата и се удари в стената. Това го прати извън зоната на точките.

Така Да Коща стана 2-и, но нямаше време да атакува Еванс, който бе с комфортна преднина и спечели. Буеми завърши 3-и, следван от Верн. По-назад Вандорон катастрофира и изпусна 5-ото място. То бе заето от Алекс Симс от БМВ Андрети, следван от Лукас ди Граси.

С отпадането си Щофел загуби и лидерството в шампионата. Там начело излезе Еванс с 47 точки, следван на 1 точка от Алекс Симс. Да Коща има 39 т., а Вандоорн остава с 38.