Начало Formula E News Да Коща с победа във втория старт в Шанхай

Да Коща с победа във втория старт в Шанхай

39
0
Антонио Феликс да Коща
Антонио Феликс да Коща, снимка Формула Е

Антонио Феликс да Коща грабна победата във втория старт в Шанхай. Състезателят на Порше записа втори успех в последните три старта от Формула Е. Подиумът в последния старта за уикенда в Шанхай допълниха Джейк Хюз (Макларън) и Норман Нато от тима на Андрети.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

Шанхай е домакин на 11-тия и 12-тия кръг от сезон 2023-24 във Формула Е. Състезанията се проведоха на прочутата Международна писта край китайския мегаполис, която приема и стартове от F1. Формула Е обаче използва по-къса версия на пистата. Тя е с дължина от 3.051 км и не включва дългата повече от 1.2 км обратна права. Вчера се проведе първия старт на пистата край Шанхай. Победител в него стана Мич Еванс от отбора на Ягуар Рейсинг

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Formula E (@fiaformulae)

В малките часове се проведе квалификацията за втория старт за уикенда в Шанхай. Най-добро време даде Джейк Хюз. В челната петица влязоха още Вандоорн, Да Коща, Де Врис и Касиди. Еванс даде шесто време, докато Верлайн и Денис останаха извън топ 10.

Вандоорн имаше най-добра стартова реакция и поведе след преминаването на първите два завоя на пистата в Шанхай. Зад белгиеца се намираха Хюз, Да Коща, Де Врис, Касиди, Нато, Еванс, Роуланд и Верн. Стартът премина чисто и без никакви сериозни инциденти.

Нато водеше колоната след първите 5 тура от надпревара №2 в Шанхай. За разлика от вчерашния ден, сегашното състезание беше с една обиколка по-късо. Зад французина бяха Вандоорн, Да Коща, Хюз, Де Врис, Касиди, Гюнтер, Еванс, Верн и Бърд. В дъното на колоната бяха Ди Граси, Сете Камара и Мортара.

Проблемите за Верлайн ставаха все по-сериозни с напредване на състезание №2 в Шанхай. Пилотът на Порше спука гума и трябваше да премине през бокса. Така той изпусна възможността да спечели ценни точки в борбата за световното първенство. Отпред Нато продължаваше да води, следван от Да Коща, Вандоорн, Хюз, Касиди и Еванс.

Да Коща поведе колоната във втората половина на последния старт от уикенда в Шанхай. Португалецът търсеше нов успех, който да помогне за запазване на мястото му в Порше. Хюз зае второто място, след като изпревари Нато. Вандоорн започна леко да изостава. Малко по-назад Де Врис имаше контакт с Гюнтер, след който получи поражения по своя автомобил.

Проблемите на Де Врис продължиха с пълна сила. Пилотът на Махиндра Рейсинг имаше контакт със Сам Бърд от тима на Макларън. В резултат на това британецът отпадна и съсипа състезанието и на своя съперник. В челото Да Коща водеше пред Хюз и Нато.

Да Коща в крайна сметка спечели второто състезание на пистата в Шанхай. Втори и трети останаха Хюз и Нато. Четвърти и пети се класираха пилотите на Ягуар Рейсинг Ник Касиди и Мич Еванс. Зад тях бяха тези на DS Пенске Щофел Вандоорн и Жан-Ерик Верн. Топ 10 допълниха Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG), Робин Фрайнс (Енвижън Рейсинг) и Оливър Роуланд с Нисан

Касиди запазва първото място във временното класиране след двата старта в Шанхай. Новозеландецът води пред Верлайн, Еванс, Роуланд и Денис. При отборите Ягуар Рейсинг заема първото място. Зад британците се намират Порше, Нисан, DS Пенске и Андрети.

При производителите Порше има минимален аванс спрямо Ягуар. Третото място е заето от Нисан. Топ 6 допълват Стелантис, Махиндра и ERT.