Начало Formula E News Да Коща спечели втората надпревара на пистата в Берлин

Да Коща спечели втората надпревара на пистата в Берлин

39
0
Антонио Феликс да Коща
Антонио Феликс да Коща, снимка Формула Е

Антонио Феликс да Коща спечели втората надпревара на пистата в Берлин. Пилотът на Порше записа първи успех за тазгодишната кампания във Формула Е и то в домашната надпревара за своя отбор. Втори финишира победителят от вчерашния старт Ник Касиди (Ягуар Рейсинг). Подиумът отново беше допълнен от Оливър Роуланд с Нисан.

Берлин е домакин на деветия и десетия кръг от сезон 2023-24 във Формула Е. Състезанията се провеждат на временно трасе, изградено върху бившето гражданско летище Темпелхоф. Този уикенд година пилотите карат върху нова конфигурация на пистата в Берлин, която е с дължина от 2.343 км. Вчера се проведе първия старт на обновеното улично трасе. Победител в него стана Ник Касиди

По-рано през днешния ден се проведе квалификацията за втория старт в Берлин. Най-доброто време беше записано от Джейк Денис. Действащият световен шампион ще опита да навакса и да компенсира загубата на точки в първия старт. Втори се класира Касиди, следван от Нато, Еванс, Гюнтер и Верлайн.

Касиди имаше отлична стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Берлин. Зад новозеландеца се движеха Денис, Нато, Верлайн, Еванс, Гюнтер, Верн, Да Коща и Вандоорн.

Да Коща водеше в началната фаза на втората надпревара в Берлин. Португалецът търси първи успех за тази кампания, който да му помогне да запази мястото си в Порше. Зад него бяха Касиди, Верлайн, Еванс, Мортара, Денис, Роуланд, Нато, Вандоорн и Ди Граси. Мортара имаше контакт със свой съперник. Верлайн пък се удари с Денис, в резултат на което двамата имаха щети по своите коли.

В 11-тата обиколка на пистата се появи сейфти кар заради инцидент на Максимилиан Гюнтер. Състезателят на Мазерати MSG отново претърпя катастрофа и продължи ужасяващото представяне в домашния си уикенд. Същевременно Да Коща водеше колоната пред Верлайн, Еванс, Роуланд и Касиди.

Касиди поведе колоната след рестарта на втората надпревара в Берлин. Новозеландецът търсеше нов успех на пистата, разположена на бившето летище Темпелхоф. Веднага зад него бяха Да Коща и Верлайн. В по-задната част на подреждането Щофел Вандоорн (DS Пенске) имаше контакт с друг автомобил и получи поражения в своята кола

В 25-тия тур се появи кола за сигурност заради инцидент с участието на Норман Нато (Андрети) и Саша Фенестрас (Нисан). Двамата се удариха и извадиха взаимно от състезание №2 в Берлин. Отпред Да Коща водеше колоната, следван от Роуланд, Еванс, Касиди, Денис и Верлайн.

До края на последния старт за уикенда в Берлин нямаше сериозни размествания в челото. Така Да Коща записа първа победа през този сезон във Формула №. Португалецът спечели и първия старт в Мизано, но няколко часа беше дисквалифициран. Втори и трети се класираха Касиди и Роуланд. Пилотът на Ягуар записа най-бързата обиколка и добави още една точка в актива си.

Четвърти и пети финишираха Паскал Верлайн (Порше) и Джейк Денис от тима на Андрети. Шестото място остана за Мич Еванс (Ягуар Рейсинг). В топ 10 влязоха още Джехан Дарувала (Мазерати MSG), Тейлър Барнард (Макларън), Йоел Ериксон (Енвижън Рейсинг) и Жан-Ерик Верн (DS Пенске).

Касиди продължава да води във временното класиране след рейс уикенда в Берлин. Втори е Верлайн, следван от Роуланд, Денис и Еванс. При отборите Ягуар води пред Порше, Нисан, DS Пенске и Андрети. При производителите Порше е лидер пред Ягуар, Нисан, Стеалантис, Махиндра и ERT.