Начало BG спорт Да покараш в Монако с болида на Аертон Сена

Да покараш в Монако с болида на Аертон Сена

997
0
PT Racing Simulator 2020
Павел Лефтеров също изпробва симулатора, снимка: Николай Пашкуров

Страхотен шанс да покарат по улиците на Монако с болида Макларън-Хонда на Аертон Сена имат всички професионални състезатели и любители на мотор спорта и компютърните симулации у нас.

Това може да се случи на първия български симулатор до 9-и февруари включително на пистата в София Картинг Ринг. Става въпрос за PT Racing Simulator. Това е тренировъчно оборудване за пилоти, пресъздаващо виртуална реалност в максимално близки до реалните условия, които предлага едно състезание, в различни варианти – Формула 1, GT сериите, DTM и други.

Всеки желаещ може да пилотира чрез VR очила, реален волан с разновидности за различните категории, скоростен лост, планки за смяна на скоростите, педали и хидравлична ръчна спирачка. Реалното усещане, което може да бъде постигнато с PT Racing Simulator, е 95% доближено до това на истинските състезания.

Това е и причината, поради която всички пилоти прекарват стотици часове в тренировки на симулатори преди да излязат на реална писта. Използва се и реална база данни от състезателни автомобили, за да се получи абсолютно автентично и максимално близко усещане до това в истинските такива.

Само с този симулатор може да управлявате болида на Аертон Сена – Макларън, MP4-6 по улиците на Монако. А усещането е невероятно. В това се убедихме и ние от ClubS1. Имахме възможност да направим няколко обиколки на трасето с доста буйния и мощен болид с двигател V12, без подпомагащи системи.

Едни от водещите ни пилоти Павел Лефтеров и Никола Цолов седнаха зад волана, за да тестват симулатора днес. Отзивите и от двамата бяха отлични.

„Симулаторът пресъздава реална среда, с реални възможности като усещане, не е като повечето с проектори, които не създават същото усещане от пилотирането“, коментира Лефтеров.

„Симулаторът е много добър, създава невероятно усещане. При спирането в завоите, при ускорението“, добави Цолов. Симулаторът изпробва и друг наш картинг пилот – Любомир Маринков, който е шампион в Rotax Senior за 2018 г.

Никола Цолов и Павел Лефтеров

Моушън симулаторът е изцяло разработен от българина Борислав Богданов. Състезанията и моторспорта са негова страст още от детството. Баща му, Николай Богданов, дългогодишен рали състезател, допринася за това.

Повод за гордост е, че българския симулатор взе участие в Световния рали шампионат в Германия през 2017 г. Там най-добрите рали пилоти в света останаха впечатлени от реалните усещания и динамика, които предостави симулаторът.

Неслучайно за тази година Богданов има заявка и от екипа на Тойота в WRC за тестове на пилотите и навигаторите. За новия сезон японският тим има изцяло нови пилоти – Себастиен Ожие, Елфин Еванс и Кале Рованпера, които имат нужда от още тренировки и опознаване на своите автомобили.