Начало Рали Да си спомним за Йохен Бергер, асът на рали спорта, който този...

Да си спомним за Йохен Бергер, асът на рали спорта, който този месец щеше да навърши 75 години

455
0
Валтер Рьол и Йохен Бергер
Валтер Рьол и Йохен Бергер

Йохен Бергер, роден преди 75 години на 19 юли, 1946 година, е първият германски професионален навигатор в ралитата и бивш мениджър на отдела за моторни спортове на германския производител Opel. Бергер е най-известен с факта че е навигатор на рали легендата Валтер Рьорл, с когото си партнира от 1972 до 1976 година.

Рьорл и Бергер печелят европейския рали шампионат през 1974 г., постигайки победи в шест от общо 11 кръга с Opel Ascona. Последното им съвместно участие е рали „Монте Карло“ през 1976-та. Условията тогава са нетипични за сезона – сухи трасета на специалните етапи, които облагодетелстват конкуренцията. Рьорл и Бергер достигат впечатляващото четвърто място в Група 2 (леко модифицирани серийни модели) със своя Opel Kadett GT/E, победени единствено от трите заводски и специално разработени за рали автомобила Lancia Stratos (Група 4).

Следвайки невероятния успех на „Монте Карло“, Бергер поема ръководството на Opel Motorsport. Там полага основите за участията на своя пилот Рьорл. През 1982 г. Валтер заедно с навигатора Кристиян Гайстдьорфер печели световния рали шампионат с Opel Ascona 400.

В биографията на Рьорл “Aufschrieb” Бергер споделя: „Аз бях мениджър на екипа, не шеф на Валтер. Пилотът винаги е ръководител сам на себе си, той получава това което иска и от което се нуждае. Никога не съм фаворизирал Валтер пред останалите. Този който бе най-напред получаваше най-доброто.”

Бергер си остава „човек на Opel“, лоялен приятел на марката, и след като се пенсионира от компанията. Той все повече се ангажира със състезания и ралита с класически автомобили, в които влага същия професионализъм и ентусиазъм като в култовите рали спортни автомобили на Opel.