Начало Рали Dacia Rally Team дебютира на Balkan Breslau Rallye

Dacia Rally Team дебютира на Balkan Breslau Rallye

173
0
Dacia Duster,Dacia Rally Team,Антон Дойков,Иван Раев

Състезателният автомобил Dacia Duster с екипаж Иван Раев и Антон Дойков бе представен официално днес от Рено Нисан България и Safety Driving Academy. Dacia Rally Team е съвместен проект на Dacia България и Safety Driving Academy, а дебютното им състезание ще бъде Balkan Breslau Rallye.

Проектът Dacia Rally Team има за цел да даде достъп до автомобилния спорт на млади пилоти с потенциал, за които това да са първите стъпки към сериозна кариера. Благодарение на партньорството между Dacia, Димитър Илиев и Safety Driving Academy, проектът е на път да стане реалност с участието на екипа в Balkan Breslau Rallye.

Подготовката на състезателния автомобил Dacia Duster е реализирана от екипа на Владимир Илиев, според инструкциите получени от централния инженерен отдел на Renault, който подготвя автомобилите за Andros Trophy, Pikes Peak и рали Aicha des Gazelles. Автомобилът е максимално близък до серийния модел. За база е ползван Duster dCi 110 BVM6. Купето е усилено, амортисьорите са заменени, и са добавени всички нужни за състезателен автомобил елементи: ролбар, защитна скара за двигателя, диференциала и резервоара, спортни седалки SPARCO с 4 точкови колани TRS, спортен волан, опора за крака на навигатора и пилота, разговорно и трипмастер.

Реализацията на проекта, и участието на екипажа в Balkan Breslau Rallye се финансира от Рено Нисан България.

Пилотът Иван Раев е на 28 години от град София, студент е последна година по дисциплината „Авто-мото“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ с ръководител гл.ас.Димитър Илиев, д-р. Същевременно е инструктор по безопасно и сигурно управление на автомобила в Safety Driving Academy, основана от Димитър Илиев, 8-кратен рали шампион на България.

Още от малък се занимава с автомобилен спорт. От близо 10 години е в екипа на Димитър Илиев. В началото подпомага дейността на механиците при подготовката на състезателни автомобили. Към настоящия момент неговото основно занимание е работата му като професионален инструктор по безопасно шофиране в Safety Driving Academy.

Навигаторът Антон Дойков е на 29 години, роден в град Поморие. Работи като Продуктов мениджър в Рено Нисан България, като отговаря за гамата на Renault. Завършва Бакалавър по “Икономика на туризма“ в УНСС, а преди това учи в Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А.С. Попов“. Президент е на спортния клуб по американски футбол „Софийските мечки“, с който взема участие в редица международни състезания. Колоездене и сноуборд са другите спортни интереси на Антон. Той е селектиран след много трудна сесия за избор, проведена сред служителите на Рено Нисан България. Антон Дойков показва не само най-добрия резултат по време на теста за офроуд навигация, при това с голямо внимание по отношение на безопасността, но също така показва завидно физическо състояние, балансирана и спокойна личност.

Партньорство между Safety Driving Academy и Dacia

Димитър Илиев, рали-шампион на България за 2013 и Dacia, номер едно по продажби на българския пазар за 2013, обявиха началото на партньорството помежду си в началото на 2014. Взаимоотношенията между Димитър Илиев и Dacia се основават на идеята, че безопасността на пътя е приоритет номер едно за двете страни. Поради тази причина, партньорството обхваща Safety Driving Academy, първата по рода си академия за безопасно шофиране у нас, основана през 2008 г. от Димитър Илиев. Академията обнови изцяло автопарка си с автомобили Dacia. Качеството и сигурността на марката са в основата на това партньорство, което има за цел да докаже на българската публика, че автомобилите Dacia са надеждни и заслужават да бъдат номер едно в България.

Също така, партньорството между Димитър Илиев и Dacia акцентира върху лидерските позиции на двете страни и постигнатите резултати през 2013 година. Идеята е българското общество да научи за успехите на безспорните лидери на българския автомобилен пазар и рали шампионат. Димитър Илиев е посланик на лидерската позиция на марката у нас.

Кратка информация за Dacia Duster

За пръв път моделът Dacia Duster е представен по време на автомобилния салон в Женева през 2010 година. През същата година започва продажбата му и в България. От самото начало на продажбите, Dacia Duster се радва на сериозен интерес от българската публика. Това се доказва и от факта, че Dacia Duster неизменно заема място в топ 3 по продажби в своя сегмент. През 2013, своята премиера направи и Dacia Duster ph2. Моделът получи промени по външния си вид, изцяло нов интериор, включващ аудио-навигационна система MEDIA NAV с голям сензорен 7-инчов екран; бе въведен и новият бензинов турбодвигател с директно впръскване TCe 125. Създаден да завладява всякакви терени, Dacia Duster е истински 4х4, който показва огромен капацитет на високопроходим автомобил.

Партньори на DACIA RALLY TEAM

Safety Driving Academy

Академията е официално открита през 2008 г. Самата инициатива, обаче, стартира още преди 11 години от АМСК Боила Автомоторспорт с мениджър е Владимир Илиев. Основната идея, с която е създадена Академията, е да се сподели опита в областта на управлението на автомобила, натрупан в резултат на дългогодишните участия в редица национални и международни състезания. Екипът се стреми към промяна в отношението на хората към безопасността по време на шофиране от гледна точка на това, че сигурността може да бъде придобита, тъй като зависи от самите нас като шофьори. Академията предлага различни видове обучения, тренировъчни занятия и развлекателни дейности, свързани с шофирането, подходящи както за корпоративни клиенти със служители, на които им се налага да пътуват често, така и за физически лица. Водещ мотив винаги е бил индивидуалният подход към всеки участник с конкретни препоръки за усъвършенстване на индивидуалния стил на управление.

OFF ROAD

Списание OFF-road.BG е на българския медиен пазар от 2004 г. Вече над 10 години изданието е едноличен лидер в информацията за 4х4 и оф-роуд машини от всички класове, както и за оф-роуд спорт, пътешествия и екстремни забавления. Списание OFF-road.BG е медиен партньор на едни от най-големите оф-роуд надпревари както в България, така и по цял свят, а за актуалната и оригинална информация освен българския екип се грижат кореспонденти от държави в Европа, Азия и Америка.

За Balkan Breslau Rallye

Рали Breslau е едно от най-старите и най-голямото маратонско оф-роуд състезание в Европа. Надпреварата, кръстена на полския град Вроцлав, се провежда над 20 години на територията на Германия и Полша, като привлича на старта си ежегодно над 200 състезателни машини от всички класове и от цял свят. През 2011 година, начело на Breslau застава българският оф-роуд доайен Александър Ковачев, успешен дългогодишен участник в състезанието. Една от първите му задачи е да пренесе легендарния дух на Breslau в България и така още същата година се ражда Balkan Breslau Rallye. Успехът на „балканската версия“ на Breslau е мигновен, като през 2014 година заявките за участие вече са двойно повече от дебютното издание на българското състезание.

През същата 2011 година в Полша е въведена експериментално крос-кънтри (рали-рейд) категория, в стила на големите състезания като „Дакар“, рали „Мароко“ и т.н. За разлика от традиционната екстремна категория, в която състезателите се борят с тежки кални и водни препятствия, крос-кънтри класът е фокусиран върху класическия рали-маратон с бързи отсечки и технична навигация. Крос-кънтри категорията е неизменна част от първото Balkan Breslau Rallye, като привлича най-голяма част от участниците в маратона, сред които имена от световната рали-рейд сцена и успешни състезатели от рали „Дакар“. Именно в тази категория ще дебютира и Duster Rally Team.