Начало Автомобили Дачия Дъстер ще се появи първо като състезателен модел

Дачия Дъстер ще се появи първо като състезателен модел

132
0

Новият градски SUV-модел на Дачия, който носи името Дъстер, ще се появи за първи път като състезателен автомобил за състезания на лед. Този модел ще вземе участие във френските серии за състезания на лед Трофи Андрос, като зад волана му ще бъде самият Ален Прост.

„Възхитен съм от това, че ще карам Дачия Дъстер. Това е един напълно нов автомобил и аз съм горд, че ще мога да изиграя роля в нетрадиционното му представяне по време на Трофи Андрос. Благодарение на работата, свършена от Рено Спорт Технолъджис, аз съм напълно уверен в потенциала и надежността на Дачия Дъстер, като заедно тези две неща дават предпоставка за един изключително вълнуващ сезон“, заяви 4-кратният световен шампион във Ф1.

Дължината на състезателния Дъстер е 4 метра, широчината – 1,9 метра, а сухото тегло е 950 кг. Под капака му седи VQ 30 двигателят на Рено-Нисан с работен обем от 3 литра, който тук има мощност от 350 к.с., постигащи се при 7500 об/м. и въртящ момент от 360 Нм, постигащи се при 5500 об/м. Задвижването естествено е 4Х4, а скоростната кутия е 6-степенна, секвенционална и е произведена от компанията SADEV.

Все още не се знае кога точно ще се появи серийният вариант на Дъстер, който ще бъде 6-тият модел в гамата на Дачия и ще представлява всекидневен автомобил със сравнително висока проходимост, предлагащ се на поносима цена.