Начало Автомобили Daimler AG преговаря с Aston Martin за техническо сътрудничество

Daimler AG преговаря с Aston Martin за техническо сътрудничество

35
0
Aston Martin

Daimler AG преговаря с Aston Martin за техническо сътрудничество. Разговорите са на съвсем начален етап. Британският производител на спортни автомобили търси начин да намали разходите си, продължавайки в същото време да развива нови модели.

И двете страни се познават и уважават, но до момента никакви решения не са взети – заяви говорителката на Daimler Силке Валтерс, цитираната от Блумбърг.

В дискусиите участват собствениците на Aston Martin Investindustrial advisers SpA и Investment Dar Co. От тяхна страна все още няма коментар. Близък до преговорите източник освен това посочи, че разговорите може и да не доведат до споразумение.

Aston Martin е единствения бранд за луксозни автомобили, който понастоящем не е притежание на някой от големите концерни в индустрията. Това обаче влияе пагубно на работата, тъй като се отразява зле на опитите да се поддържа темпото на развитие на конкурентите. Компанията не е в състояние да поддържа ниските разходи за разработване на нови модели на други фирми. През януари Aston Martin оповестиха планове да инвестират 500 милиона британски лири в проекти, с които да се конкурират на пазара с Bentley (собственост на Volkswagen) и Ferrari и Maserati (на Fiat).

Aston Martin празнуват 100 години от създаването си тази година, но традициите няма да помогнат в настоящите трудни икономически условия. Автомобилният производител търси партньор, с когото да работи по двигатели и да подсили гамата си спортни коли. Тогава председателят на Investindustrial Андреа Бонони обяви, че се водят преговори с Daimler и други производители, както и че споразумение ще бъде постигнато в следващите два месеца.

Investindustrial е европейски инвестиционен фонд, който миналия декември се съгласи да купи 37,5% от Aston Martin за 190 милиона европа. Плановете на компанията са да остане акционер в автомобилния производител поне в продължение на 10 години.

Investment Dar е фонд, опериращ с държавни средства от Кувейт, който е основен акционер в Aston Martin заедно с група инвеститори. Придобиването на контролния пакет от Ford Motor Company стана през 2007 г. и стойността му бе 503 милиона британски лири.