Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Даймлер и Аабар изкупиха всички акции на Мерцедес Гран при

Даймлер и Аабар изкупиха всички акции на Мерцедес Гран при

59
0
Нико Розберг

Даймлер и Аабар Инвестмънтс вече притежават изцяло отбора на Мерцедес Гран при във Формула 1, след като откупиха дяловете на Рос Браун и останалите му съдружници. При първоначалното придобиване активите на тима бяха взети 75,1%, като собствениците на Мерцедес-Бенц получиха 45,1%, а останалото отиде при партньорите им от Абу Даби. След сегашното изкупуване Даймлер вече притежават 60% от тима, останалото е на Аабар.

Главният изпълнителен директор на Даймлер доктор Дител Цетче бе категоричен, че това демонстрира ясно желанието на концерна за дългосрочно участие в F1, като нарече Гран при най-голямата и най-важна сцена за световния автомобилен спорт.

Това е още една стъпка към консолидацията и усилването на отбора ни. Моторспортът – и Формула 1 в частност – е крайно специализирана индустрия. За нас е привилегия да имаме толкова силни и разбиращи партньори като Даймлер и Аабар, работещи в насока общите ни амбиции – коментира Рос Браун.

Англичанинът стана собственик на екипа не по собствено желание, а за да спаси отбора след оттеглянето на Хонда от Гран при. Японският концерн продаде символично тима си и на практика осигури бюджета му за 2009 г., когато бяха спечелени титлите и при пилотите (с Дженсън Бътън), и при конструкторите. След това Даймлер възродиха легендарните Сребърни стрели и сега увеличават участието си.

Самият Браун бе категоричен, че остава напълно отдаден на тима заедно с останалата част от управленския екип и всички служители.

Сега ще изпълним желанието на Рос да бъде поставен в позиция да се фокусира напълно върху комплексните технически предизвикателства на Формула 1 и ролята си на шеф на отбора – допълни членът на борда и председател на Мерцедес Гран при доктор Томас Вебер.