Начало Автомобили Daimler, Volkswagen и BMW връщат наградите си от ADAC

Daimler, Volkswagen и BMW връщат наградите си от ADAC

20
0
ADAC,лого

Автомобилните производители Daimler, Volkswagen и BMW връщат наградите си от последния конкурс на ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club), който се оказа манипулиран.

В Германия избухна сериозен скандал около него, след като стана ясно, че гласовете са били неправомерно увеличени.

Нарушенията се разкриха по време на одит на конкурса, провежда от Deloitte, причината за който бяха слухове за манипулация. Първоначалната реакция бе да се изчака разследването. Сега Volkswagen, които спечелиха конкурса с поредното поколение на своя Golf, обявиха, че връщат приза.

От Daimler бяха още по-крайни – те заявиха, че ще върнат всички награди, получени в предишни години.

Призове, дадени от потребителите, са от голямо значение за Daimler, тъй като отразяват общественото мнение. Необходимо условие обаче е гласовете на хората да бъдат отразени коректно. Случаят с „Жълтия ангел” (Gelber angel) – се казва в изявлението на компанията.

ADAC е най-големият автомобилен клуб в Европа с над 18 милиона членове. Конкурсът-анкета се провежда от изданието му ADAC Motorwelt, чийто главен редактор Михаел Ращетер подаде оставка заради скандала. Президентът на ADAC Петер Мейер обяви също, че подава оставка след оповестяване на резултатите от разследването: Deloitte съобщиха, че в полза на Golf-а има подадени 3271 гласа (официално бяха обявени над 10 пъти повече) и че са открити доказателства за умишлена манипулация, както и за технологични грешки при обработването на данните. От клуба допълниха, че Deloitte сега ще проверяват гласуванията от 2005 г. насам заради открити подобни тенденции в раздаването на призове в последните осем години.

Бъдещето на конкурса не е ясно в настоящия момент. Той може да не се проведе повече вследствие на скандала, тъй като навреди сериозно на доскоро смятаната за една от най-силните автомобилни организации на Стария континент с безпрецедентно ниво на доверие.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.