Начало Автомобили Даймлер и Рено-Нисан сключиха глобален съюз

Даймлер и Рено-Нисан сключиха глобален съюз

51
0

Даймлер, Рено и Нисан сключиха договор за сътрудничество с незабавен ефект вчера.

Новото споразумение на гигантите ще им позволи да разработват съвместно дизeлови и бензинови двигатели и всяка една компания що получи по 3% дялове от останалите две.

В момента Рено работят с Мерцедес-Бенц по развитието на следващите поколения Смарт Fortwo и Рено Туинго, като и двата автомобила ще бъдат изцяло с електрическо задвижване и се очаква да се появят през 2013-та година.

Рено-Нисан ще предоставят и три 4-цилиндрови двигателя на Даймлер, които немците ще могат да използват в малките си премиум модели. Даймлер пък съответно ще дадат някои от 4- и 6-цилиндровите си агрегати на Нисан, които ще бъдат използвани предимно в моделите на марката Инфинити, която е собственост на Нисан.

Естествено компаниите ще осъществят и други съвместни разработки в бъдеще, като една от тях ще бъде създаването на нов модел от средния клас през 2012-та година.

С управлението на новия алианс ще се заеме управителен комитет, който ще се оглавява от шефовете съответно на Даймлер и Рено Нисан – Дитер Цетче и Карлос Госн.