Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Даймлер окончателно се раздели с Макларън

Даймлер окончателно се раздели с Макларън

42
0
Макларън

Концернът Даймлер приключи сделката по продаването на акциите си от Макларън и вече няма никаква собственост в английския тим, след като в продължение 12 години държеше 40%.

Нещата били уредени още в навечерието на Нова година. Компанията има свой тим във Формула 1 – автомобилният производител купи контролния пакет акции (75,1%) на Браун Гран при от Рос Браун в края на 2009 г. Останалото принадлежи на Аабар.

При това положение разпределението на собствеността в Макларън е както следва: по 25% за Рон Денис и TAG Group (принадлежаща на Мансур Оджех), а останалите 50% са на бахрейнската холдингова компания Мумталакат. Последната компания управлява средствата на кралското семейство на Бахрейн и редица държавни авоари на близкоизточната държава. Отборът от Формула 1 пък е част от концерт, включващ още Макларън Аутомотив (чието дело е спортният МР4-12С), Макларън Електроник Систъмс, кетъринг компания и т.н.

Мерцедес Гран при пък добавиха AMG към името си за сезон 2012 г., но все още са далеч от успехите на Макларън след връщането си в спорта. Отборът има едва три подиума в 38 старта, въпреки присъствието на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Автомобилите от последните два сезона имаха доста проблеми и се губеше твърде много време за оправянето им в течение на самата състезателна година.

Макларън ще продължат да получават двигатели на Мерцедес, както и KERS от щутгартската компания, но все още не е ясно дали в един момент няма да се наложи да започнат да ги плащат или ще привлекат друг доставчик.