Начало Дакар Дакар 2021: Ал Атия взе предпоследната отсечка

Дакар 2021: Ал Атия взе предпоследната отсечка

641
0
Насър ал Атия
Насър ал Атия; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Насър ал Атия спечели предпоследната, 11-та отсечка на рали Дакар 2021, но изостава в генералното класиране на състезанието на 15:05 мин от Стефан Петерхансел. Французинът се задържа близо до прекия си съперник за победата в тазгодишното издание на надпреварата за издръжливост. Той финишира на 1:56 мин в етапа. Трети се класира Карлос Сайнц, който заема същата позиция и в общото подреждане.

Ал Атия и Петерхансел имаха грижи със спукани гуми в състезателната дистанция. Отсечката бе скъсена с малко над 100 км заради тежки метеорологични условия в региона. Въпреки това директорът на ралито Давид Кастера описа отсечката като „най-трудната в цялата надпревара“.

„Беше сложен етап, както предвиждаха и организаторите“, сподели Петерхансел

„Навигацията не бе лека, а освен това на два път пукахме гуми. Вторият път беше в дюните. По средата попаднахме на камък, който трудно се виждаше. За щастие изгубихме само няколко минути.“

Битката за победата при моторите е значително по-оспорвана. Сам Съндърланд спечели 11-ия етап пред Пабло Кинтаниля и Кевин Бенавидес. В генералното подреждане Бенавидес е само на 4:12 мин пред Съндърланд. Трети, на 7:13 мин зад аржентинеца е Рики Брабек.

„В тази отсечка наистина имаше всичко: трудна навигация, дюни, реки, камъни, но истината е, че беше прекрасна дистанция“, сподели Бенавидес. „Бях решен да й се насладя и да се постарая да не допускам грешки с навигацията. Беше дълъг ден. Доволен съм от деня, а утра трябва да дам всичко от себе си.“

При камионите Камаз-и бяха на първите две места в отсечката. Антон Шибалов бе най-бърз, следван от Айрат Мардеев. Трети финишира Алексей Вишневски. В генералното класиране води Дмитри Сотников. На 40:42 мин зад него е Шибалов, а над час и 10 минути – Мардеев.