Начало Дакар Дакар 2021: Петерхансел увеличава малко преднината си

Дакар 2021: Петерхансел увеличава малко преднината си

922
0
Стефан Петерхансел
Стефан Петерхансел; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Стефан Петерхансел увеличи малко преднината си в рали Дакар 2021 след петия етап на надпреварата, който бе спечелен от Жиниел де Вилиер. Отсечката бе от малко над 202 състезателни километра, общо 472 км. С особено сериозни проблеми се сблъскаха съотборникът на Петерхансел в X-Raid Mini Карлос Сайнц и Себастиен Льоб (BRX). Испанецът се загуби за четвърти пореден ден. Деветкратният рали шампион пък веднъж изтърва маршрута, а след това изостана с още половин час до следващата контрола. Други екипажи също имаха навигационни проблеми в отсечката.

Хенк Лагитан с втория автомобил на Тойота катастрофира тежко и счупи ключица. Неговият Хайлукс се преобърна в самото начало на етапа. Двамата с навигатора му Брет Къмингс бяха прибрани с хеликоптер. Копилотът е невредим след инцидента.

Де Вилиер се размина със сериозни проблеми. Той стартира 15-ти и спечели състезателната дистанция с 58 секунди аванс пред Брайън Барагуана

В генералното подреждане обаче е на почти 2 часа зад Петерхансел, който се класира трети в етапа. Насър ал Атия бе четвърти, а изоставането му от пилота на X-Raid Mini в общото подреждане е 6:11 мин. Той води сериозна битка с Петерхансел през цялата дистанция, но отстъпи на съперника.

„Това беше истински Дакар-ски етап – определено трудна навигация и сложно преодоляване на дюните. Имаше и повече секции с големи камъни. Честно казано, беше чудесно за каране, но сериозно предизвикателство. Точно каквито трябва да са отсечките на Дакар“, сподели Петерхансел.

При мотоциклетите пилотите на Хонда взеха трета поредна двойна победа в отсечка. Най-бърз бе Кевин Бенавидес, следван от Хосе Игнасио Корнехо. Бенавидес е лидер в генералното подреждане с аванс от 2:31 мин пред Ксавие де Султре (Хускварна) и на 3:42 мин пред Корнехо.

„Труден ден заради навигацията, а и имах тежко падане на една дюна“, коментира Бенавидес. „Ударих си силно главата в GPS-а и си усуках глезените. Беше ужасно болезнено, но не се отказах и продължих. Успях да спечеля и съм много доволен. Утре ще отварям трасето и ще се наложи да се защитавам.“