Начало Moto News Дали Маркес ще направи 5 от 5 в Льо Ман?

Дали Маркес ще направи 5 от 5 в Льо Ман?

164
0

MotoGP този уикенд е на легендарната писта в Льо Ман за Гран при на Франция – пети кръг от сериите. Световният шампион Марк Маркес доминира този сезон и това го прави 16-ия най-успешен пилот в историята на световния шампионат.

Като се вземат за база резултатите от квалификациите и състезанията тази година, не е ясно какво може да спре 21-годишният Маркес. Той е първият пилот, който печели първите четири старта във висшия клас от първа позиция след легендата в MotoGP Джакомо Агостини през 1971 г. и първият пилот с пет поредни първи позиции след Кейси Стонър през 2011 г. Маркес е първият пилот след Валентино Роси през 2005 г., който води с толкова точки аванс след първите четири старта. Марк води с 28 т.

След като Маркес спечели на андалузката писта Херес, вече няма трасе от календара, на който той да не е печелил победа. Ако стъпи на най-високото стъпало на подиума в Льо Ман този уикенд, пилотът на Repsol Honda ще бъде най-младия пилот за всички времена с пет поредни победи във висшия клас, като ще отнеме рекорда на англичанина Майк Хейлууд през 1962 г.

Дани Педроса е на втора позиция в класирането и това носи на Honda първите две места, докато Валентино Роси е водещият пилот на Movistar Yamaha MotoGP на 3-о място. Доктора продължава да използва новото шаси, за да подобрява стабилността си при спиране. Хорхе Лоренсо сега е 5-и във временното класиране и продължава да работи върху меките гуми. В същото време пилотът на Ducati Team Андреа Довициозо влезе в новините още миналата седмица, след като неговият мениджмънт съобщи, че преговаря със Suzuki за евентуално пилотско място през 2015 г.

Данило Петручи няма да кара във Франция. Пилотът на IodaRacing Project претърпя операция на дясната китка след като направи тежко падане на Херес по време на Warm-Up сесията. Той е третият пилот от  MotoGP, който направи операция преди Льо Ман след Щефан Брадъл от LCR Honda MotoGP и Педроса.Двамата се борят да бъдат в по-добра форма, особено Дани, който миналата година спечели в Льо Ман.

Миналата година Гран При на Франция бе в много лоши атмосферни условия. Прогнозите сега са, че няма да са по-добри. Само това може да попречи на Маркес да не види първи карирания флаг в неделя следобед.