Начало Formula E News Д’Амброзио с драматична победа в Маракеш след инцидент между пилотите на BMW

Д’Амброзио с драматична победа в Маракеш след инцидент между пилотите на BMW

163
0

Жером Д’Амброзио от екипа на Mahindra спечели по драматичен начин 2-ия кръг от новия сезон във Формула Е, който се проведе по улиците на Маракеш в Мароко. Белгиецът се възползва максимално от инцидента между пилотите на BMW Andretti Алекс Симс и Антонио Феликс да Коща, които водеха.

Португалецът, който спечели първия кръг в Саудитска Арабия, отпадна, а Симс остана едва 4-и. Подиумът допълниха пилотите на Virgin Racing Роберт Фринс (2-и) и стартиралият от полпозишън Сам Бърд. Шампионът Жан-Ерик Верн от Techeetah завърши 5-и след завъртане на старта.

На старта Верн не потегли много добре от 2-а позиция, но въпреки това атакува оптимистично Бърд от вътре в първия завой. Французинът се завъртя и остана на дъното на колоната. За да не се удари в него, Буеми излезе в страни във на завой 1 и изостана 14-и. Зад Сам се наредиха Симс, Да Коща и Фринс и Д’Амброзио.

Дебютантът Паскал Верлайн отпадна още в началото след масово сблъскване.

10-ина минути след началото Симс пропусна съотборника си Да Коща, който започна да притиска лидера Бърд, като имаше и контакт между двамата. Бърд изглежда беше с най-слабо темпо в  челото, като зад него се образува група от 6 пилоти.

15 мин след началото на състезанието в рамките само на няколко завоя Да Коща и Симс изпревариха Бърд. Двамата пилоти на BMW се откъснаха напред, а по-назад Буеми и Верн напреднаха до 11-о и 13-о място. Сам пък бе задминат от Фринс, а малко след това за 1 обиколка и от Д’Амброзио и Ди Граси.

Последните двама след това се справиха с Фринс и заеха 3-ото и 4-ото място. Много силно се движеха пилотите на Techeetah Верн и Лотерер, който напреднаха до 8-а и 9-а позиция, като Жан-Ерик направи най-бърза обиколка, която бе с 1 сек по-добра от тези на останалите.

Д’Амброзио се защитаваше от атаките на Ди Граси, а зад него бяха Фринс и Бърд. Зад тях 15 мин преди края се озова Верн. Отпред на 5 сек пред Жером водеха пилотите на BMW. 12 мин преди края Фринс и Бърд задминаха Ди Граси, като бразилецът стана жертва и на летящия Верн.

Отпред авансът на пилотите на BMW намаля, след което Симс притисна Да Коща и двамата се сблъскаха след атака на Алекс. Антонио отпадна, а британецът се смъкна до 4-ото място. Поведе Д’Амброзио, а заради инцидента 7 мин преди края на трасето излезе кола за сигурност.

Сейфтикарът се прбира точно когато изтече времето и оставаше 1 обиколка. В нея Симс беше много бърз, тъй като имаше допълнителна енергия от атакуващия режим, който му бе останал, но не успя да напредне в колоната. Д’Амброзио пък удържа първото място зад напиращите пилоти на Virgin и спечели. Верн и Лотерер финишираха 5-и и 6-и.