Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Даниел Рикиардо трябвало да пести гориво по време на надпреварата в Катар

Даниел Рикиардо трябвало да пести гориво по време на надпреварата в Катар

1119
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Пирели

Даниел Рикиардо завърши Гран при на Катар извън зоната на точките. Пилотът на Макларън не успя да прескочи Q2 и трябваше да потегли от 14-та позиция. След състезанието на Лосаил стана ясно, че пилотът на Макларън е трябвало да пести големи количества гориво в първата половина от състезанието заради системна грешка. В първите няколко тура австралиецът губеше по две секунди на обиколка, което се оказа пагубно за резултата му в надпреварата. Това беше трето поредно състезание, в което победителят от Монца не успя да попадне в топ 10. 

„След старта трябваше да пестя гориво от много ранен етап. Карането ми бе супер консервативно, но и това също не помогна. Това пестене ми струваше две секунди на обиколка“, сподели Рикиардо.

„По този начин спирачките и гумите изстиват, сцеплението започва да се губи и попаднах в една спирала надолу. Загубихме половината състезание и бяхме много назад в колоната. Това е най-голямото и най-ранното пестене на гориво, което съм правил в моята кариера. В повечето завои карах по инерция“.

„След преполовяването на дистанцията нещо се случи и ми казаха да натискам максимално. Много бях объркан. Определено ставаше дума за системна грешка, което е много жалко защото темпото ми бе добро“.

Освен този проблем, Рикиардо загуби няколко места, защото не успяваше да намери правилната точка за спиране на първи завой

„Потеглянето ми не бе никак лошо. Шарл и Ланс бяха пред мен и това пречеше на видимостта ми. Очевидно, когато съм в по-задната част на колоната и е доста трудно да видя спирачните маркери“. обобщи Даниел Рикиардо.

Неговият съотборник Ландо Норис финишира девети след като направи много късно второ спиране заради спукана гума. Така отборът на Макларън загуби още няколко точки в битката си с Ферари за третото място при конструкторите.