Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Даниил Квят ще е пилот на Торо Росо през 2014 г.

Даниил Квят ще е пилот на Торо Росо през 2014 г.

39
0
Даниил Квят

Даниил Квят ще е пилот на Торо Росо във Формула 1 догодина, оповестиха официално от отбора.

Привличането на 19-годишния руснак е изненадващо при положение, че за фаворит за кокпита, който Даниел Рикиардо ще освободи в края на сезона, се смяташе Антонио Феликс да Коща.

Усилията му в болида са забележителни, когато и да кара. Ако един млад пилот покаже талант, страст и сериозна работна етика, му даваме шанс. Затова и избрахме Квят – заяви съветникът на Ред Бул и Торо Росо във Формула 1 Хелмут Марко по австрийската телевизия Сервус.

Роденият на 26 април 1994 г. пилот започва кариерата си с картинг, като се състезава в родината си Русия и в Италия. През 2009 г. става трети в KF3 в европейския шампионат и е втори в WSK международни серии. През 2010-та се състезава във Формула BMW Пасифик, става част от джуниър екипа на Ред Бул и дебютира в европейските серии Формула BMW. След това се състезава във Формула Рено 2.0. Този сезон кара във Формула 3 и в GP3 (където понастоящем е втори в класирането при пилотите).

Даниил кара за Ред Бул по време на теста за млади пилоти през юли и направи аеротест с екипа миналата седмица. Той ще е съотборник на Жан-Ерик Верн, който ще е за трети сезон в Торо Росо.

Доволни сме да продължим политиката на промотиране на млади пилоти от младежката програма на Ред Бул. Даниил ни впечатли със силно представяне и много добра обратна информация по време на изпитанията на Силвърстоун. Те показаха, че той притежава основните качество, които може да развива. Даниил може да е сигурен, че ще използваме целия си опит в работата с млади състезатели, за да направи възможно най-добър старт в кариерата си във Формула 1 – заяви шефът на Торо Росо Франц Тост.

Самият Квят благодари на Ред Бул и на Торо Росо за възможността и допълни, че от времето, когато се състезава с картинг, мечтае да кара в F1.

Фактът, че живея в Италия (в Рим със семейството си – б.р.) и говоря италиански ще ми помогне да стана бързо част от екипа – сигурен съм в това – добави пилотът.

Бъдещето на Да Коща остава под въпрос при това положение. Засега не е ясно какво ще прави той през 2014 г., след като тазгодишното му представяне във Формула Рено 3.5 бе разочароващо.