Начало Top Moto News Данило Петручи с победа във Франция, подиум за Алекс Маркес

Данило Петручи с победа във Франция, подиум за Алекс Маркес

313
0
Данило Петручи Дукати
Данило Петручи, снимка Мишлен
Данило Петручи спечели драматична Гран при на Франция в MotoGP. На мократа писта Льо Ман пилотът на Дукати водеше от старта до финала и заслужено спечели първата си победа за сезона и втора в кариетата му. Втори завърши Алекс Маркес, за когото това е първо качване на подима. Трети остана пилотът на КТМ Пол Еспаргаро.
Още преди старта на надпреварата на пистата Льо Ман започна да вали дъжд. Това накара пилотите да сменят своите мотори и стартът на надпреварата бе отложен с няколко минути.

Най-доброто потегляне бе за Джак Милър, следван от Кал Кръчлоу, но британецът допусна грешка и изостана до шестата позиция. Седемкратният световен шампион Валентино Роси  катастрофира в шикана Дънлоп.
Стартиралият от полпозишън Фабио Куартараро направи слабо потегляне и потъна в класирането. След първите няколко обиколки лидер бе Петручи, следван от Довициозо и Милър. След тях бяха Алекс Ринс и Пол Еспаргаро.

В дъното на топ 10 бе пилотът на Априлия Брадли Смит, но британецът катастрофиа и отпадна от състезанието.

Няколко обиколки по-късно Джак Милър получи повреда в своето Дукати и също отпадна, а Ринс се доближи Довициозо и Петручи. Пилотът на Сузуки също падна на шикана Дънлоп и приключи участието си в надпреварата.

В челото Петручи увеличи аванса си пред Довициозо на 2 секунди, а трети бе Алекс Маркес.

В последните няколко тура Довициозо остана без сцепление в своята задна гума и бе задминат от Маркес и Пол Еспаргаро. В последната обиколка Дови бе атакуван от Мигел Оливейра, но пилота на КТМ допусна грешка и бе изпреварен от Йохан Зарко. В крайна сметка Данило Петручи спечели първата победа за Дукати на пистата Льо Ман и втора в неговата кариера като пилот в MotoGP. Втори завърши Алекс Маркес от тима на Репсол Хонда, а последното място на подиума бе за Пол Еспаргаро с КТМ.

Другия пилот на Дукати Андреа Довициозо остана четвърти, следван от Йохан Зарко и Мигел Оливейра. Топ 10 допълниха Такааки Накагами (LCR Хонда), Щефан Брадл (Репсол Хонда), лидера в шампионата Фабио Куартараро и Маверик Винялес (Ямаха).