Начало MotoGP News Давиде Бривио от Сузуки: Дорна и ФИМ ни държат в течение на...

Давиде Бривио от Сузуки: Дорна и ФИМ ни държат в течение на всичко

151
0
Давиде Бривио
Давиде Бривио; снимка: Сузуки

Тийм мениджърът на Сузуки в MotoGP Давиде Бривио обсъжда как пандемията от COVID-19 влияе върху ръководения от него екип.

Намираме се в наистина неочаквана ситуация – разпространението на COVID-19 се превърна в глобална криза, която неминуемо се отрази и на спорта.

„Ситуацията е много трудна, но здравето и безопасността на хората са приоритет. Ето защо стратегиите и действията, целящи ограничение разпространението на вируса, са жизненоважни. Модерният спорт никога не е изживявал нещо подобно. Нещата някак ме карат да мисля за нещо подобно на световна война, принудила всичко да спре.”

Преживели ли сте нещо по време на кариерата си, което дори само да наподобява случващото се наоколо?

„Определено не. Никога не е имало такава извънредна ситуация, която да е водела до отмяна или отлагане на стартове. Заради икономическата криза през 2008 г. се постарахме да намалим разходите. Надпреварата на Силвърстоун през 2018-та пък бе отменена заради екстремни метеорологични условия. Не помня обаче нещо такова да е ставало заради политически или здравни причини, камо ли за подобно дълго прекъсване. И то в глобален мащаб.”

Колко трудно е справянето в условия на пандемия от гледна точка на тийм мениджъра?

„В началото беше най-трудно, защото не сме се сблъсквали с подобно нещо. Голямата част от живота ни се върти около дългосрочното планиране и подготовка. Винаги гледаме към следващата седмица, месец, дори година. Всички планове обаче излетяха през прозореца в момента, в който стана ясна тежестта на ситуацията. В момента е невъзможно да се планира, защото много неща се променят страшно бързо. Сега приоритет е здравето и да се грижим за семействата си.”

Кризата има отражение и върху икономиката. Как влияе на MotoGP?

„Цялата икономика е засегната. В момента бизнесът функционира по различен начин. Отражението няма да е твърде голямо, ако успеем да започнем сезона и няма повече отменени надпревари. При всяко пропаднало състезание губят всички – отбори, организатори, промоутъри, фенове. Честно казано обаче, в момента никой не мисли за финанси. Всички са съсредоточени върху това как да се стабилизират нещата.”

Как е животът далеч от пистата?

„Различен. Свикнали сме да имаме план, да знаем къде точно ще се намираме утре, следващата седмица. Сега работим от вкъщи, при това за дълъг период от време и се налага да се научим как да се справяме, как да извличаме максимума. Организацията ни има служители по цял свят, така че имаме навика да работим по телефона и чрез имейли, но това обикновено се случва само между състезанията. Понастоящем не може да провеждаме срещи и дискусии. Може да мине доста време преди да видим колегите и съотборниците си. Следваме указанията на властите, които са да си стоим вкъщи и да избягваме контакти.”

„За съжаление ситуацията в Италия е много сериозна. Надявам се останалите страни по света да въведат мерки преди да е станало твърде късно. Нека използваме настоящото принудително оставане по домовете си, за да се порадваме на семействата си, да учим или да открием нови интересни неща, с които да се занимаваме.”

Как се координирате с останалите отбори, Дорна, ФИМ?

„Често сме в контакт с Дорна, консултираме се, предлагаме едни на други опции и решения. Отговорните организации ни държаха в течение на всичко, което става. Имаме много добри взаимоотношения. Всички комуникираме, стараем се да оправяме каквито и проблеми да са възникнали. Опитваме се да се справим.”

Има ли някакви новости относно календара?

„Още не. Като всички останали и ние следим ситуацията ден за ден. Трябва да опитаме да планираме, да изчакаме и ако не се случат, да подготвим нови варианти.”

Има ли нещо като кризисен комитет, който да реорганизира шампионата?

„Всъщност не. От Дорна водят постоянно разговори с пистите и организаторите, търсейки най-доброто решение. Ние се консултираме с тях и разговаряме по всички въпроси.”

Дискутирате ли и с хората във фабриката?

„Да, разбира се. С инженерите в Япония напасваме плановете си. В Сузуки се стараят да не изостават от последното развитие на ситуацията.”

Чувате ли се често с пилотите?

„Те много искаха да започнат сезона. В добра форма са, много тренират и се стараят да са подготвени за първото състезание, когато и да се случи. Справят се като всички останали.”

Как кризата влияе върху стратегията за сезона?

„В момента няма кой знае какво влияние. Просто чакаме да видим кога ще е първият старт и е трудно да се говори за стратегия. Знаем само, че към края на годината ще е доста натоварено с куп състезания между септември и ноември. Засега си пишем домашното.”