Начало Рали Дъжд и сняг превърнаха рали Монте Карло в истинско изпитание

Дъжд и сняг превърнаха рали Монте Карло в истинско изпитание

56
0
Себастиен Льоб

Дъжд и сняг превърнаха рали Монте Карло в истинско изпитание днес. Пилотите от световния рали шампионат имат само три скоростни отсечки (две от тях се проведоха преди обедния сервиз), но на моменти някои от тях буквално пълзяха през определени секции от трасето.

Силен дъжд се изсипа точно преди 11-ия за надпреварата етап (23,28 см между Сен Жан ен Роян и Фон дУрл). В 12-ия ситуацията се влоши още повече, тъй като части от пътя бяха покрити със сняг и лед. Много трудно бе най-често използваното определение за карането през 24,13-те километра от Симетиер де Васьо до Кол дьо Годисар.

Начело обаче продължава да е Себастиен Льоб (Ситроен), при това с повече от 2 минути аванс. Битката за второто място за сметка на това продължава ожесточено. Сутринта Петер Солберг бе невероятен и със страхотно каране взе победата в 11-а отсечка. Той оглавяваше група от цели четири Форд-а в този етап – следваха го Франсоа Делкур, Евгени Новиков и От Танак). Пети бе основният му съперник за втората позиция в генералното подреждане Дани Сордо с Мини, а Льоб даде едва шесто време.
Всъщност шампионът очакваше да загуби още повече време (изоставането му спрямо норвежеца бе 16,7 сек) заради избора си на гуми – 2 снежни и 2 слика. С още две от първия тип обаче той бе взел правилното решение за следващото изпитание. Съотборникът му Мико Хирвонен се движеше със съвършено същите гуми и дори изпревари Себастиен в класирането на 12-а отсечка!

Дори с тези гуми карането бе изключително трудно. На места имаше лед вътре в самите завои. Трябваше да сме наистина крайно предпазливи и затова съм толкова щастлив, че стигнахме финала на етап след преживяното в него. На моменти направо бе трудно да останем на пътя – коментира Льоб.

Хирвонен посочи, че приоритет за него е продължаването на състезанието и финал в неделя, но се радваше на чудесното си постижение. Благодарение на него той си върна четвъртата позиция в генералното класиране спрямо Евгени Новиков. Същото стори и Сордо спрямо Солберг – норвежецът вече няколко пъти заяви, че е готов да се бори с пилота на Мини, но не и да поема излишни рискове, така че предпочете да кара на сигурно по хлъзгавата отсечка.

Новиков от своя страна продължава да впечатлява сериозно наблюдатели и специалисти. Много внимателно и разумно се движи той до момента в рали Монте Карло. Днес призна, че изборът му на гуми (определено най-обсъжданата тема в и покрай надпреварата) е бил правилен за първата, но не и за втората отсечка.

Шести засега върви Франсоа Делкур. Французи имаше известни грижи, но продължава да се състезава в първия кръг от световния рали шампионат и е на страхотно ниво, въпреки че не се бе надбягвал цяло десетилетие.

Десетката допълниха Пиер Кампаня с Мини (след може би най-доброто си каране досега в състезанието), От Танак (Форд), Пер-Гунар Андерсон (Протон Сатрия S2000) и Кевин Абринг с Шкода Фабия S2000 (спечелил позиция след отпадането на съекипника си Себастиен Ожие).