Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дъжд през първия ден тестове на Херес

Дъжд през първия ден тестове на Херес

49
0

Дъжд попречи на нормалното протичане на първия ден тестове на испанската писта Херес. Само около час имаха на разположение екипите от F1, присъстващи на втората серия предсезонни проби, за изпитания на сухо трасе, след което прогнозата на метеоролозите се изпълни и заваля. Затова и времената от първите около 60 минути останаха непроменени до края на деня.

Дъждът не бе силен, но бе непрестанен и пистата бе мокра, като изискваше интермедии. На моменти екипите използваха и гуми за много мокро трасе. Видимостта също бе намалена. За утре се предвижда малко по-благоприятна обстановка и тимовете се надяват на повече време на сухо трасе, за да продължат с така важните за тях изпитания на новите коли преди първия старт от световния шампионат на Формула в средата на март.

От десетте пилоти пък само Нико Розберг и Витали Петров ограничиха излизанията си, след като заваля, а Тимо Глок остана само с няколко опознавателни тура с новия Върджин VR-01, макар да записа и време.

Върджин Рейсинг са първият от трите напълно нови отбора във Формула 1, който се появи на тестове и реално пусна автомобил на писта. Днешните броени турове обаче трудно могат да се нарекат истински проби и вероятно са направени само с цел обща проверка на системите в колата.

Междувременно последно представените Форс Индия VJM03 и Ред Бул RB6 работиха по доста по-напрегната програма. Теч на масло спря Марк Уебър по обяд, като австралиецът успя да се върне на трасето едва за последните петнадесетина минути от тренировката. Той обаче така и не се възползва напълно от тях, тъй като Мерцедес-ът на Розберг предизвика втори червен флаг за деня и реално сложи край на пробите.

Въпреки дъжда тимовете събраха доста полезна информация за новите си автомобили в условия на мокра писта. Нико Хюлкенберг (Уилямс) например направи цели 118 тура, докато Рено и Витали Петров решиха руснакът да кара колкото се може по-малко в тези условия.

Времената:

1- Нико Розберг Мерцедес Гран при 1:20.927

2- Себастиен Буеми Торо Росо 1:21.031

3- Нико Хюлкенберг Уилямс 1:22.243

4- Фернандо Алонсо Ферари 1:22.895

5- Камуи Кобаяши BMW Заубер 1:23.787

6- Дженсън Бътън Макларън 1:24.947

7- Витантонио Лиуци Форс Индия 1:24.968

8- Витали Петров Рено 1:25.440

9- Марк Уебър Ред Бул 1:26.502

10- Тимо Глок Върджин 1:38.807