Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дъжд в Бразилия, Розберг начело след първата сесия

Дъжд в Бразилия, Розберг начело след първата сесия

30
0
2013,Бразилия

Нико Розберг записа най-добро време в първата свободна тренировка на пистата Интерлагос в Бразилия. Пилотът на Мерцедес изпревари своя съотборник Люис Хамилтън, а трети остана Себастиян Фетел от екипа на Ред Бул. Времената обаче бяха повлияни изцяло от метеорологичните условия, след като преди и по време на сесията валя дъжд. Дженсън Бътън (Макларън) и Фернандо Алонсо (Ферари) заеха четвърта и пета позиция, а десетката се допълни от Марк Уебър (Ред Бул), Серхио Перес (Макларън), Данийл Квят (Торо Росо), Хейки Ковалайнен (Лотус) и Нико Хюлкенберг (Заубер).

След топла седмица в Бразилия, студен фронт в началото на уикенда се спусна над Сао Пауло и това предизвика превалявания. Затова и първата свободна тренировка започна на мокро, което означаваше че може да се очаква още по-малко работа на пистата отколкото обикновено. Предвид очаквания времето да се задържи без особени промени през целия уикенд, пилотите обаче се заеха усърдно с работата си.

С изключение на състезателите на Ред Бул, Лотус и Ферари, всички останали бързаха да съберат данни за трасето при подобни условия. Очаквано пилотите на Мерцедес записаха най-добри времена в началото, въпреки известни проблеми на Хамилтън на Слънчевия завой, където по-ранно и интензивно подаване на газ доведе до завъртане на колата му перпендикулярно на движението. Този инцидент обаче се размина без особени проблеми за англичанина, който в този момент изоставаше от своя съотборник.

Невъзможността да се изпробват предоставените твърди и медиум гуми на Пирели обаче пък даде възможност да се изпробва представянето на гумите за мокро. Пилотите на Ферари се появиха на трасето около половин час след началото на сесията, като примера им бе последван скоро от Хейки Ковалайнен в болид на Лотус. Фетел, Уебър, Грожан и Джеймс Каладо, каращ в тази тренировка на мястото на Пол ди Реста в екипа на Форс Индия обаче не бързаха да излизат на пистата.

Въпреки че валежите бяха спрели в първите 15 минути, все още бе рано за гуми интермедия, както можеше да се види от времената на пилотите на Ферари. Впечатляващо обаче бе представянето на Данийл Квят, който в тази първа сесия караше за екипа на Торо Росо на мястото на Даниел Рикиардо. Младият пилот, който съвсем наскоро получи суперлиценз бе с половин секунда по-бърз от своя съотборник Жан-Ерик Верн след първите 40 минути.

И докато всички опипваха почвата с интермедия, в средата на сесията Себастиян Фетел се появи със сухи твърди гуми. След внимателно каране обаче германецът не записа време, а мина през питлейна и отново се появи на пистата. Пилотът на Ред Бул събираше данни, използвайки интересни датчици, но с новото начало на преваляванията трябваше да се прибере в бокса.

След започналите превалявания голяма част от пилотите се прибраха в боксовете, като в бокса на Ред Бул дори смениха задното крило на Себастиян Фетел. Това помогна на активния в края на сесията германец да успее да се изкачи на третото място в последните 15 минути от тренировката, като повечето състезатели не успяха да подобрят времената си.

Въпреки че от Пирели бяха предоставили експериментални гуми за следващата година, те така и не бяха изпробвани заради дъжда.