Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дъжд в първата тренировка на Спа

Дъжд в първата тренировка на Спа

60
0

Силен дъжд, типичен за прочутата писта Спа-Франкоршамп, заля трасето още през първите 30 минути на днешната първа свободна сесия от уикенда за Гран при на Белгия. Само част от пилотите бяха направили по няколко обиколки преди да завали и резултатите им оформиха класирането. Най-бърз бе Ярно Трули с Тойота пред Дженсън Бътън (Браун Гран при) и Фернандо Алонсо (Рено). След като пистата бе наводнена, а температурите паднаха от 20 до 15 градуса на въздуха и от 17 на 15 на асфалта, най-бързият пилот бе Джанкарло Фисикела с време над 2 минути за обиколка.

Близо до него на мократа писта в дълга серия от обиколки обаче бе Марк Уебър, който за пореден път потвърди превъзходството на Ред Бул на мокро. Неговият съотборник Себастиан Фетел обаче, както се и очакваше, изобщо не участва в тренировката, за да пести ресурса на своите двигатели. Според правилата той има на разположение този сезон 8 мотора. Ако ползва девети, ще бъде наказан с преместване 10 места назад на грида. Дотук Фетел е използвал общо 6 двигателя, от които 4 са разрушени. На практика има 2 използвани и 2 нови за всичките 6 старта до края на сезона.

Себастиан стоеше в бокса и ще разчита на данните от колата на Уебър, който направи 6 тура и на суха трасе.

В бокса си остана и Люис Хамилтън. Той завъртя 4 опознавателни обиколки, но при положение, че има вероятност да вали до края на уикенда, тимът предпочете да не изразходва никакви мокри гуми още от първата тренировка.

Лука Бадоер, който отново замества Фелипе Маса въпреки сериозните критики във Валенсия, направи серии и на мокра, и на суха писта, но също получи инструкции да пази мокрите гуми от грейнинг, защото ще му трябват.

На студената и мокра Спа днес тимът на Браун опита няколко нови варианта на предното крило, а Рубенс Барикело бе единствения пилот, който пробва и гуми интермедия, но бе прекалено наводнено за тях.

Хайме Алгерсуари от Торо Росо и Ромейн Грожан (Рено) за първи път караха Формула 1 на мокро, като и двамата се справиха добре, както впрочем и на сухо в първите минути.