Начало Други Де Феран става технически консултант и съветник на HPD

Де Феран става технически консултант и съветник на HPD

55
0
Жил де Феран

Двукратният шампион в Индикар и победител в Индианаполис 500 през 2003 г. Жил де Феран ще се присъедини към Honda Performance Development (HPD) като технически консултант и съветник. Той работи с HPD и Хонда Рейсинг още от 1996 г. Печели първата си титла в КАРТ с Хонда, а след това взима с японската компания още шест победи и 16 полпозишъна, ставайки шампион през 2000 и 2001 г.

По време на квалификацията за финала на сезона през 2000 г. на Калифорния Спийдуей Де Феран записва над 286 км/ч – най-високата скорост, записвана на официално състезание.

След победата си в Инди 500 през 2003 г. Де Феран се оттегля от активна спортна дейност в края на годината. През 2008-ма обаче се връща в надпреварите, но вече като собственик/пилот на Акура ARX-01b в американските серии Льо Ман. След още победи идва и титла в първенството през 2009 г. в новата категория LMP1 с Акура ARX-02a. Освен това Де Феран бе спортен директор на БАР Хонда/Хонда във Формула 1 от 2005 до 2007 г.

Развълнувани сме, че Жил ще се върне в семейството на HPD като технически консултант и съветник – коментира президентът на HPD Арт Сейнг Сир. – Той вече е изиграл много важна роля в работата на Хонда Рейсинг в надпреварите с открити автомобили и при спортните коли. Уменията и познанията му са страшно много и нямаме търпение да продължим общата си работа.

Самият Де Феран също отбеляза, че работи с Хонда през голяма част от кариерата си и продължи:

– През дългата ни и успешна обща история, каквато и роля да съм играел, размихме страхотна, успешна, ефективна и наистина интересна връзка. Сега ще продължа да допринасям в работата на компания.

Honda Performance Development е състезателното подразделение на Хонда в Северна Америка. Базата му е в Санта Кларита (Калифорния), където се произвеждат автомобили и двигатели за различни категории. Хонда е един от трите доставчици на мотори за сериите Индикар. Миналата година компанията записа победа в Инди 500 с Дарио Франкити, като от 1994 г. досега има 196 победи (общо в КАРТ и Индикар). HPD участва както в американските серии Льо Ман, така и в световния шампионат за състезания за издръжливост (WEC) на ФИА.