Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Де ла Роса доволен от първия тест на Пирели на мокро

Де ла Роса доволен от първия тест на Пирели на мокро

55
0
Педро де ла Роса,Пирели

Доволен от първия тест на мокро на Пирели остана Педро де ла Роса. Новият доставчик на гуми във Формула 1 проведе нощно изпитание в Абу Даби, където за първи път изпробва спецификациите си за мокро трасе, а тази вечер продължават пробите, но вече с интермедии. След почти 120 тура на пистата Яс Марина испанският пилот, управляващ болид на Тойота от 2009 г., заяви, че е работата е била успешна.

Трасето бе намокрено изкуствено, за да се симулират дъждовни условия, каквито се случват многократно по време на сезона. Цистерните с вода ще влязат в употреба и днес, но в по-малка степен, тъй като за интермедии не е необходимо асфалтът да е наводнен. В края на теста пък ще бъде направено и сравнение със сликове, допълни Де ла Роса пред autosport.com.

Много съм доволен от това как се справиха на пистата с водата, защото поддържаха постоянно ниво. Температурата на асфалта пък е всичко при изпитанията на гуми. Формула 1 се провежда при горещ климат, вървим по лятото, а това означава винаги по-високи температури. А при обичайните проби в южна Испания – най-топлото място в Европа през зимата в период, когато се избират типовете гуми за целия сезон, то точно тези температури са около 15, максимум 20 градуса. Не е достатъчно, тъй като при пристигането в Бахрейн стойностите отиват на 40 и нагоре – обясни Педро.

При използването на по-малко вода пък ще се наблюдава не само поведението на гумите, но и как изсъхва повърхността на пистата. Това също е от значение при определяне на типовете и развитието им. Спортният директор на Пирели Пол Хембри не бе съвсем сигурен как ще протекат тези изпитания, тъй като симулацията на мокро трасе е значително по-лесна от тази, при която се използват интермедии.