Начало Избрани Де Врис е променил физическите си навици заради F1

Де Врис е променил физическите си навици заради F1

515
0
Ник де Врис, Алфа Таури
Ник де Врис, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ник де Врис е променил физическите си навици заради F1. Нидерландецът призна, че е трябвало да подобри формата си и да свали няколко килограма до началото на предсезонните тестове в Бахрейн.

Кариерата на Де Врис е изключително интересна. Нидерландецът стана шампион в F2 през 2019 г. За съжаление той така и не си намери титулярно място в F1 година по-късно и реши да се премести във Формула Е. Там той караше за отбора на Мерцедес, като същевременно бе резервен пилот на германския производител в F1.

Де Врис спечели титлата във Формула Е през сезон 2020-21. Нидерландецът стана първият световен шампион в историята на електрическия шампионат. След това той прекара още един сезон с Мерцедес преди оттеглянето на германския производител от Формула Е.

Миналата година Де Врис участва в общо четири свободни тренировки с екипите на Уилямс, Мерцедес и Астън Мартин. 27-годишният състезател замести Алекс Албон по време на уикенда в Монца. Пилотът от тайландски произход бе принуден да пропусне старта в Италия защото бе опериран от апендицит.

Де Врис направи страхотно впечатление след като бе по-бърз от Николас Латифи в квалификацията. Бившият шампион в F2 и FE финишира на девето място в надпреварата на пистата Монца и спечели две точки.

Доброто представяне на Де Врис привлече вниманието на д-р Хелмут Марко. Съветникът на Ред Бул успя да убеди нидерландеца да се присъедини към Алфа Таури на мястото на Пиер Гасли.

Навлизайки в новото си начинание, Де Врис постоянно подобрява физическата си форма. Бившият пилот на Уилямс иска да бъде напълно готов да дългия сезон в F1. За разлика от Формула Е, графикът на Формула 1 е много по-тежък. Това изисква много по-добра физическа и психическа подготовка на всеки един състезател.

Пилотът на Алфа Таури обясни какви са разликите между подготовката за Формула Е и F1.

„По принцип пътуването ми до Формула 2 винаги е било доста отдадено на тренировките“, сподели Де Врис.

„Харесваше ми да тренирам и съм бил със своя треньор. Но след това преминах във Формула Е и се отдалечих от F2 и F1. Така необходимостта да съм във форма просто стана по-маловажна“, добави състезателят на Алфа Таури.

„Изведнъж много други неща стават по-важни в живота. В този случай просто подреждаш приоритетите си според това кое е най-важно за представянето на пистата. Честно казано, през последните две-три години се упражнявах предимно така, както ми харесва и се включвах във фитнес класове за забавление. Винаги съм бил активен и съм тренирал, но никога не съм имал някаква рутина.“

Де Врис работи заедно с Пири Салмела. Бившият хокеист е дългогодишен член на падока на F1 и екипа на Алфа Таури. Последно Салмела бе кондиционен треньор на Пиер Гасли.

„Присъединяването към Пири промени [тренировките ми] значително. Сега смятам, че значението на физическата подготовка за F1 е от решаващо значение. Това не е чак толкова е важно, но пък е от решаващо значение. Затова съм много щастлив, че имам Пири до себе си“, обясни Де Врис.

„Той има много знания и опит в спорта и работи в отбора от много години. Пири знае точно какво е необходимо и какво се изисква, за да бъдеш готов за F1.

„Много съм щастлив, че той може да ме напътства и да ме подготви за това. Имам му пълно доверие и вярвам, че той  ще си свърши работата.“

Де Врис се радва и от факта, че неговият треньор винаги „споделя болката“ с него.

„Исках да кажа, че [Пири] ме води през болката. Когато преминаваме през правилната болка, ние я споделяме, което е много, много мило от негова страна“, пошегува се пилотът на Алфа Таури.

„Винаги сме правили заедно всяка болезнена интервална сесия или всяка много тежка сесия. Това е наистина окуражаващо.“

„Честно казано сегашната ми подготовка беше много различна от всеки друг сезон преди това и всъщност ми харесва. Обичам да живея като спортист, да влагам труд [и] време в подготовката си и просто да давам всичко от себе си, за да постигнем заедно най-добрия възможен резултат.“

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nyck De Vries (@nyckdevries)