Начало Други Де Врис се присъедини към семейството на Тойота в WEC

Де Врис се присъедини към семейството на Тойота в WEC

405
0
Ник де Врис
Ник де Врис, снимка Ред Бул Контент Пуул

Ник де Врис се присъедини към семейството на Тойота в WEC. Нидерландецът заменя Хосе Мария Лопес и ще кара в категорията на хиперавтомобилите. Де Врис ще дели един автомобил с друг бивш пилот от F1- Камуи Кобаяши, както и с бившия състезател от Индикар Майк Конуей.

Де Врис се завръща в световния шампионат за издръжливост на ФИА след няколкогодишно отсъствие. Преди това той записва участия в клас LMP2 с екипите на Racing Team Nederland и G-Drive. 28-годишният състезател идва на мястото на Хосе Мария Лопес. Аржентинецът напуска отбора на Тойота в WEC след като прекарани общо шест кампании. През това време той стана 2 пъти световен шампион и спечели 1 път 24-те часа на Льо Ман. Разбира се, Лопес остава свързан с марката, тъй като ще кара автомобил Lexus RC F GT3 в новия клас LMGT3

Де Врис бе резервен пилот на Тойота през сезон 2022 в WEC. Нидерландецът дори бе подписал предварителен договор с японците и трябваше да участва в изминалата кампания. В крайна сметка обаче той реши да се състезава в F1 с Алфа Таури.

За нещастие, кариерата на Де Врис във Формула 1 приключи прекалено рано. Шампионът във Формула 2 и Формула Е бе освободен от младежкия отбор на Ред Бул заради крайно незадоволителни резултати. На негово място дойде Даниел Рикиардо.

По-рано тази година се появи информация, че Де Врис ще се присъедини към отбора на Тойота в WEC. Днес японският производител официално потвърди привличането на талантливия нидерландец. Той ще кара Тойота №7 заедно с Камуи Кобаяши и Майк Конуей. Същевременно Тойота №8 остава с непроменен екипаж- Себастиен Буеми/Брендън Хартли/Рио Хиракава. Тримата спечелиха втора поредна световна титла по-рано този месец в Бахрейн.

Наред с ангажиментите си в WEC, Де Врис ще се състезава отново и във Формула Е. Там той е част от тима на Махиндра Рейсинг заедно с Едоардо Мортара. Де Врис има богат опит в електрическия шампионат. Той прекара общо три кампании с Мерцедес и стана световен шампион през сезон 2020-21

„Изключително съм развълнуван, че се завръщам в състезанията за издръжливост, особено с тим като Тойота“, сподели Де Врис.

„Състезанията за издръжливост са нещо, което винаги ми е харесвало. В момента това е дисциплина с невероятна динамика. Няколко години бях в този тим, макар да изпълнявах различна роля. За нещастие така и не получих възможност да се състезавам. Хубаво е, че този момент дойде и искам да благодаря на отбора за непрекъснатата подкрепа и вяра в мен.“

„С нетърпение очаквам да споделя автомобил №7 с Майк и Камуи. И двамата са много талантливи пилоти, които са постигнали много. Сигурен, че ще бъдем страхотен екип“, завърши пилотът на Тойота.

„В моторните спортове нещата непрекъснато се развиват. Това се отнася и при пилотския състав. В автомобил №7 карахме аз, Майк и Хосе. Тримата бяхме карахме заедно от 2017 г. насам, което е наистина дълго време във всяка категория. Насладихме се на някои невероятни моменти заедно, но и на някои трудни моменти, особено в Льо Ман. Бих искал да благодаря на Хосе за огромния му принос като пилот и съотборник. Той винаги ще бъде част от нашето семейство в Тойота“, каза Кобаяши.

„В същото време е вълнуващо да приветстваме Найк обратно в отбора като част от екипажа на автомобил №7. Знаем колко бърз и постоянен състезател е той още от времето, когато беше наш тестови и резервен пилот, както и от участията му в други шампионати. През следващия сезон отново ще разполагаме с топ пилотски състав и в двата автомобила. Това ще е важно, когато се изправим срещу още повече конкуренти в хиперавтомобилите. Сигурен съм, че през зимата ще станем още по-силни заедно като отбор, готови за новото предизвикателство“, добави пилотът и ръководител на отбора на Тойота в WEC.