Начало Автомобили Дебют на SkyActive в Mazda3

Дебют на SkyActive в Mazda3

385
0
eco,Mazda,SkyActive

На автосалона в Ню Йорк японската компания представи леко обновената си Mazda3, серийно оборудвана с отдавна чаканата фирмена технология SkyActive. Нейното предназначение е да подобри икономичността и екологичността на автомобилите и засега изглежда, че са постигнати доста добри резултати.
Макари и съвсем леки (нови фарове, брони и радиаторна решетка), измененията във външността са подобрили аеродинамиката на колата. Сега коефициентът на челно съпротивление Сх при хечбека е със стойност 0,29, вместо предишните 0,31, а при седана е намален от 0,29 на 0,27.
В салона промените също са незначителни – „алуминиеви“ детайли, ново осветление на приборите, подобрени материали за тапицериите. Вече се предлагат и нови лети джанти с размери 16 и 17 цола.
Но разбира се най-интересното се крие под предния капак. Там е разположен 2-литров, 4-цилиндров бензинов мотор с 16 клапана от семейството SkyActive с мощност 155 к.с. (201 Нм). Той може да бъде комбиниран със също нови 6-степенни автоматична или механична трансмисии, разработени съгласно новата технология. Според японците, новият агрегат е станал не само по-мощен от предишния, но е и с 20% по-икономичен.
Новата „зелена“ модификация може да бъде разпозната по сините пръстени във фаровете и специалния надпис върху задната врата.
Първи ще могат да се възползват от новата технология SkyActive американските потребители, и то още тази есен, когато първите автомобили ще бъдат на разположение в дилърските центрове на Северна Америка, докато Европа ще трябва до почака до пролетта на 2012 г.