Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дебютът на Беърман станал възможен заради решение на Васьор Джовинаци и Шварцман...

Дебютът на Беърман станал възможен заради решение на Васьор Джовинаци и Шварцман да не са с Ферари за всеки F1 старт

3667
0
Оливър Беърман
Оливър Беърман; снимка: Ферари

Оливър Беърман предизвика почти сензация по време на уикенда за Гран при на Саудитска Арабия. 18-годишният английски пилот дебютира неочаквано във Формула 1, тъй като Карлос Сайнц претърпя спешна операция. Той имаше по-малко от час подготовка преди квалификацията. Инструкцията от страна на Ферари бе за чисто каране, без поставяне на каквито и да са цели пред младежа. В крайна сметка Беърман се класира седми в състезанието. След финала дори се пошегува, че сега ще трябва да работи по-здраво във Формула 2, защото в момента има повече точки в F1, отколкото в шампионата, в който по принцип се състезава през сезон 2024. А впоследствие Фредерик Васьор разказа как точно Беърман получи шанса да кара за Ферари в Гран при – вследствие на негово решение от началото на годината.

Васьор преработил през зимата графика на резервните пилоти на Ферари. Екипът от Маранело има три състезатели, които биха могли да поемат при необходимост работата на Сайнц и Шарл Льоклер – Беърман, Антонио Джовинаци и Робърт Шварцман. Последните двама са част от програмата на Ферари за световния шампионат за издръжливост. Джовинаци е бивш пилот от Формула 1. Шварцман има два сезона във Формула 2 и бе резерва във Ферари и през миналия сезон. Затова изборът на Беърман бе възприет като изненадващ. На практика обаче англичанинът бе в Джеда, а другите двама пилоти ги нямаше.

„Взех решението през зимата, защото още миналата година ми се стори глупаво да карам Антонио да присъства на 22 или 24 старта, докато работи в LMH програмата. Неговият шампионат е важен за нас и е огромно предизвикателство. Не искам да моля Антонио или Шварцман да пътуват с нас в седмицата след Катар например“, обясни Васьор, имайки предвид кръговете от WEC

„Ето защо решихме Оли да е резервният пилот, когато е с нас. (Тоест когато Формула 2 има кръг – стартовете са част от поддържащата програма на Формула 1, б.р.). Когато не е с екипа, той работи на симулатора. Така или иначе той направи добро представяне. Цялото изживяване бе важно за него. В Мелбърн и Имола Беърман ще се върне към Формула 1 – това ще е най-важната му работа“, каза още ръководителят на Ферари в Гран при.

„Оли скоро ще започне да прави тренировки в F1 с Хаас. Важно е да придобие опит и да трупа километри в колата. Но е чудесно, че вече има резултат като този от Джеда“, допълни Васьор.

Подчертаването на нуждата от трупане на опит дойде след въпрос дали Беърман не би могъл да стане титуляр във Ферари след Люис Хамилтън.

„Не почвайте да говорите за след Люис Хамилтън – Люис още не е дошъл дори!“, отговори шефът на Ферари в F1.

„Джеда беше стъпка (за Беърман), а не крайната цел. Той се справи добре, но има други предизвикателства пред себе си. Ще направи няколко тренировки с нас и Хаас и всеки нов ден ще е предизвикателство.“