Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Дейвид Уорд публикува програмата си за изборите за президент на ФИА

Дейвид Уорд публикува програмата си за изборите за президент на ФИА

25
0
Дейвид Уорд

Дейвид Уорд, който се кандидатира за президент на ФИА срещу заемащия в момента поста Жан Тод, публикува програмата си на специално създаден за предизборната му кампания уебсайт. Тя включва 20 точки за промяна в начина на управление на федерацията, как да се разпределят средствата и т.н.

ФИА понякога създава впечатлението за старомодна и автократична организация. Правомощията на президента са твърде обширни, за да са ефективни или да се следят изцяло. В някои области тенденцията към реформи бе обърната. Максималният период за заемане на президентския пост например бе увеличен от 8 на 12 години. Бъдещите приходи на федерацията би трябвало да се инвестират в сигурността на автомобилния спорт, подпомагане финансирането на програми на националните организации, обучение на официални лица и доброволци – пише Уорд в програмата си.

Той призовава за ежегодно публикуване на отчет и план за предстоящи разходи на ФИА в опит за установяване на по-голяма прозрачност в дейността й.

Изборите за президент през 2013 г. са важен шанс за членовете на ФИА да решат не само какъв ще е следващият ръководен екип, но и да вземат отношение относно реформите, от които федерацията все още се нуждае. За да допринесе към този дебат, „Дневният ни ред за промяна“ дава 20 предложения – те биха модернизирали управлението на ФИА, биха го направили по-прозрачно и отзивчиво към членовете й – се допълва в изявлението.

 

20-те точки:

Президентство, управление и местоположение

1. Да се даде на президента на ФИА възможността да служи в неизпълнителна роля.

2. Да се назначи главен изпълнителен директор с фиксиран срочен договор и нает чрез открит конкурс.

3. Да се създаде управляващ борд (с представители от всеки световен съвет и председателстван от президента на ФИА), който да отговаря за бюджета, наблюдението на договори и прилагането на дългогодишен стратегически план, създаден и развит със световните съвет за одобрение от общото събрание.

4. Сенатът да се превърне в наблюдателен борд (следвайки модерната корпоративна практика за управленческа структура на две нива).

5. Да се назначат комисари/специални пълномощници за всеки шампионат на ФИА, които да отговарят пред световния съвет за автомобилен спорт относно ежедневното управление и наблюдение на сериите.

6. Базата да се запази в Париж като главен административен офис и местонахождение на спортната власт, както и място за сключване на основните договорни споразумения.

 

Средства и подкрепа на клубовете

7. В икономически трудна обстановка да се намалят режийните и пътни разноски и да се избягват загубите.

8. Допълнителните средства, които ще се получават от Формула 1 вследствие на новия договор Конкорд, да се инвестират в сигурността на автомобилния спорт, подпомагане финансирането на програми на националните организации, обучение на официални лица и доброволци.

9. Да се избягва дублиране работата на фондация и института на ФИА и действията на федерацията да се концентрират и върху приоритети извън тези на съответните организации.

10. Всякакви оперативни излишъци да се използват за финансиране развитието на клубове в страни с ниски и средни доходи.

 

Прозрачност и управление

11. Да се публикуват годишни отчети (в съответствие с международните счетоводни стандарти) в комбинация с обяснения от страна на президента и главния изпълнителен директор на ФИА относно цялостното представяне на организацията, ключово развитие през изминалата година, свързани с тези точки действия/транзакции и бъдещи планове.

12. Да се направят изменения на етичния кодекс така, че да е в пълно съгласие с изявлението за управленчески принципи от 2001 г. на ФИА и Международния олимпийски комитет.

13. Да се прилага политика срещу подкупи и корупция спрямо последните международни стандарти и етичният кодекс да претърпи съответните промени.

14. Да се провежда процес на проверка на всички външни договори, за да се осигури съответствието им със законите за конкуренцията и да се избегнат търговски конфликти на интереси.

 

Избори, кандидати и процедури

15. Да се ограничи възможността за участие в президентски избори на ФИА до президенти на клубове или висши служители, номинирани от клубовете си.

16. Да се възстанови максималният период за заемане поста на президент на два мандата от по четири години, а не три мандата, както е в момента.

17. Да се намали номинационният праг до три клуба (по един от всяка членска категория).

18. Да се намалят представяните кандидатури до три: президент и двама заместници (за спорт и автомобилизъм).

19. Да се избере президент на сената (бъдещ наблюдателен борд) отделно от горепосочените кандидатури.

20. Да се осигури еднакво отношение към всички кандидати и да се забранят всякакви писма за подкрепа в предизборния период.